NRK Meny
Normal

Foreldre sjokkert over bilder av døde og blodige barn

En barnekonkurranse på Facebook-sidene til Blenda ble plutselig fylt med bilder av døde, blodige og oppkuttede barn. – Utrolig at slikt slipper gjennom, sier sjokkerte foreldre.

Bildekonkurranse spammet av groteske bilder

GROTESKT: Slik så det ut på Blenda sin bildekonkurranse i går kveld. Bilder av døde barn, Hitler og Josef Fritzl dukket opp øverst i bildemappen i konkurransen.

Foto: Skjermdump fra Facebook

– Det var bilder av barn som var skåret opp, døde og blodige barn, utsultede barn og bilder fra noe som så ut som en obduksjon.

Det sier Annemarte Aarland fra Bergen. Hun hadde meldt sønnen Theodor på i konkurransen på Facebook-sidene til vaskemiddelet Blenda Sensitive.

Lokket med gratis barnehageplass

Blenda lokket med gratis barnehageplass i ett år til vinneren av bildekonkurransen "Søl og vinn". Mer enn 700 foreldre hadde lastet opp bilde av sine småbarn på Blendas åpne Facebook-side.

Da Aarland var inne for å sjekke hvor mange stemmer hun hadde fått mandag kveld, var det alt annet enn smilende barn som møtte henne.

– Theodor hadde ligget i toppen ganske lenge, og jeg hadde vært inne og sjekket hele dagen. Men i 22-tiden i går kveld begynte det å dukke opp noen forferdelige bilder.

Døde barn og Hitler

– De siste opplastede bildene lå øverst, og på toppen lå disse grusomme bildene. Det var også et bilde av Hitler og av Josef Fritzl, og det kom bare flere og flere bilder.

Det tok ikke lang tid før foreldre begynte å reagere, og Facebook-sidene til Blenda-konkurransen var raskt fylt opp av illsinte innlegg fra foreldre som krevde å få bildene fjernet.

– Det var så grusomt at jeg begynte å gråte. Det var forferdelig å tenke på at barnet mitt lå ute på denne siden, og at jeg hadde sendt ut meldinger og bedt folk gå inn og stemme. Så var det dette som møtte dem, sier Aarland.

Annemarthe Aarland og sønnen Theodor

SJOKKERT: Annemarthe Aarland hadde meldt sønnen på Blendas fotokonkurranse. Her havnet bildet av ham sammen groteske bilder av døde barn.

Foto: Privat

Stengt etter tre timer

Mange lurte på hvorfor bildene gikk usensurert rett ut i konkurransen, og hvorfor det tok så lang tid å få dem fjernet. Først rundt 01.30 i natt ble bildene fjernet og hele konkurransesiden stengt.

– Bildene var veldig groteske, og ikke noe som burde ha blitt vist offentlig. I hvert fall ikke i en konkurranse som omhandler barn. Det tok flere timer før bildene ble fjernet, noe som absolutt ikke skulle skjedd, skriver Guro Ophus Tollan til NRK.no.

– Jeg trodde bildene måtte bli godkjent for å komme gjennom. Her har det forbedringspotensial, ellers så har alt sviktet, sier hun.

Flere har også kontaktet politiet, blant dem Annemarthe Aarland.

– Jeg er sjokkert over at de ikke har hatt noen godkjenning på bildene som ble lagt ut. Det er noe jeg egentlig hadde tatt for gitt. Det tok veldig lang tid før de ble fjernet og jeg klarte ikke å gå og legge meg før jeg visste at bildene var borte, sier Aarland.

Lilleborg beklager

Det er Lilleborg som er produsenten bak Blenda Sensitive. Blenda la i formiddag ut en beklagelse på Facebook-gruppen. Der skriver de at de vil politianmelde saken.

«I går kveld ble fotokonkurransen angrepet med upassende innhold, og vi tar saken svært alvorlig. Takket være årvåkne brukere fikk vi slettet bildene så fort som mulig. Vi beklager til dere som måtte se innholdet, og vit at vi er på jakt etter den skyldige for å kunne anmelde forholdet.»

Vil politianmelde

Informasjonssjef i Lilleborg, Anne Gjemdal, kommer med denne uttalelsen til NRK.no:

– Det er én person som står bak. Vi beklager sterkt det som har skjedd og vil forfølge saken. Det ser ut som om personen som står bak dette, har operert med en falsk Facebook-profil. Vi har varslet Facebook, og vil vurdere å politianmelde.

Konkurransesiden ble først stengt ned, men er nå åpnet igjen.

– Det er nå kun to dager igjen av konkurransen, som har pågått siden 2. oktober. Vi har valgt å stoppe konkurransen for nye påmeldinger, sier hun.

– Burde ikke dere hatt et system der bildene ble godkjent før de gikk ut?

– Vi følger opp tett, men ser at vi burde hatt enda bedre rutiner på plass, sier informasjonssjefen i Lilleborg.

– Siste gang jeg er med på slikt

Det hjelper lite for småbarnsforeldrene som har deltatt i konkurransen.

– I fremtiden kommer jeg til å tenke meg godt om før jeg deltar på slikt igjen. Men samtidig syns jeg at man skulle kunne delta i slikt, men at de som arrangerer slikt må tenke på sikkerheten. Jeg kommer ikke til å delta i en slik konkurranse på en stund, sier Annemarthe Aarland.

– Dette er siste gang jentungene mine skal delta i noen form for konkurranse hvor bilder skal legges ut. En ting er at de rammer oss foreldre, en annen ting er at de rammer uskyldige barn, sier Guro Ophus Tollan.

Hva syns du om saken? Bruk kommentarfeltet under!

Siste video

Programleder: Jan Børge Leirvik