Brukte 5,7 millioner på å bli kvitt ansatt

Den bitre arbeidsstriden mellom DNS og Øyvind Eskildsen endte med forlik. Nå er det klart at teateret brukte nesten seks millioner offentlige kroner på å bli kvitt ham.

Den Nationale Scene i Bergen

ARBEIDSKRANGEL: Krangelene mellom en tidligere ansatt og Den Nationale Scene i Bergen har kostet skattebetalerne nesten seks millioner kroner.

Foto: Turid Rogne

Arbeidskonflikten mellom Øyvind Eskildsen og Den Nationale Scene (DNS) har fått mye oppmerksomhet de siste to årene. Krangelen gikk så langt som til retten, før den plutselig ble løst med forlik – åtte dager ut i rettssaken.

Det er et tankekors at så mye av statens penger, som egentlig skal gå til drift av teateret, er blitt brukt i en rettssak.

Tidligere teatersjef Morten Borgersen

Nå er det klart at forliket med den tidligere mellomlederen og teateret kostet 2,6 millioner kroner, skriver Bergens Tidende. Forlikssummen har vært hemmelig helt frem til nå.

I tillegg får Eskildsen 600.000 kroner i utestående lønn og pensjon. Med 900 advokattimer til 2,49 millioner kroner når regningen på arbeidskrangelen hele 5,7 millioner kroner.

Skattebetalerne tar regningen

Dette er en regning skattebetalerne må ta, da teateret er 100 prosent statlig finansiert.

Trolig er regningen til advokattimer enda høyere, da advokattimer fra 2012 ikke er med i regnestykket til BT. Teaterets advokat Per Christian Eriksen begynte å jobbe med saken allerede i mars 2012.

– Det er et tankekors at så mye av statens penger, som egentlig skal gå til drift av teateret, er blitt brukt i en rettssak, sier Morten Borgersen, tidligere teatersjef på DNS.

Styreleder Siren Sundland på DNS sier hun har full tillit til ledelsen på teateret. Hun innrømmet likevel at det er mye penger det er snakk om.

– Hele saken har kostet svært store summer, men kostnadene ved ikke å få denne avklaringen ville blitt enda dyrere. Dette har også kostet administrasjonen svært mye tid og energi, sier Sundland til avisen.

Fikk sparken etter 38 år

Eskildsen i Bergen tingrett

RETTSKRANGEL: Tidligere DNS-ansatt Øyvind Eskildsen gikk til sak mot teateret. Her er han i Bergen tingrett under rettssaken i vår.

Foto: Anders Ekanger / NRK

Øyvind Eskildsen jobbet som produksjonsteknisk sjef på DNS. Han hadde jobbet på 38 år på teateret da han i desember 2012 ble oppsagt av teatersjef Agnete Haaland og direktør Bente H. Ringstad.

Eskildsen ble blant annet beskyldt for å være illojal og være vanskelig å samarbeide med. Han svarte med å saksøke teaterledelsen for ugyldig oppsigelse, og i vår startet rettssaken mellom de to partene.

– Jeg er sikret økonomisk. Det er i seg selv bra. Jeg er ferdig med denne saken og er på vei videre, sier Eskildsen om forliket.

Der ble det totalt åtte dager med offentlig skittentøysvak, med mange profilerte skuespillere og teaterfolk i vitneboksen.

Blant dem var Helge Jordal, som støttet Eskildsen og kom med flammende kritikk mot teaterledelsen på DNS. DNS hevdet på sin side i retten at de ikke ønsket å fjerne Eskildsen, men ville gi ham en ny jobb.