Hopp til innhold

Skal spore stjålne eiendeler med DNA-merking

Her sjekker politimannen om PC-en er merket med mikroprikker. Systemet er nytt i Norge, men allerede en suksess i 47 europeiske land.

DNA-merking

LYSER ETTER SPOR: Politiførstebetjent Bjørn Pollestad ved Bergen Sør politistasjon bruker UV-lys for å identifisere DNA-merkingen på denne laptopen. Bergen og Sandefjord er to av de første norske byene til å prøve ut teknologien.

Foto: Eivind A. Pettersen / NRK

– Moderne teknologi gjør at vi kan ligge ett hakk foran kjeltringene og lettere kan spore tilbake stjålne verdier til sine rettmessige eiere, sier politiførstebetjent Bjørn Pollestad ved Bergen Sør politistasjon til NRK.

Mandag gikk han og medlemmer fra forsikringsbransjen på dørene til beboere i bydelen Fana og delte ut gratis utstyr for DNA-merking.

Teknologien gjør at man med noen tastetrykk kan spore opp verdigjenstander via en europeisk database dersom de skulle bli stjålet.

Mandag gikk han og medlemmer fra forsikringsbransjen på dørene til beboere i bydelen Fana og delte u

LYSER OPP: DNA-væsken er syntetisk fremstilt og påføres gjenstandene med et tynt pensellag.

Foto: Eivind A. Pettersen / NRK

Raskere oppklaring

DNA-væsken er syntetisk fremstilt og påføres gjenstandene med et tynt pensellag. Mikroprikkene i væsken er unike, og kan identifiseres ved hjelp av UV-lys og mikroskop.

– Politiet får inn veldig mye tyvegods, men vi har problemer med å tilbakeføre det til sine rettmessige eiere. I ytterste konsekvens må vi levere det tilbake til den som har stjålet det, og la den personen gå fri. Ved denne typen merking kan vi finne ut hvor tyvegodset kommer fra, og løse sakene mye fortere, sier Pollestad.

Nettopp i Fana hadde man flere innbruddsbølger i 2015, der det ble stjålet dyre gjenstander.

I forbindelse med DNA-kampanjen settes det opp plakater på hus og skilt i gatene som forteller tyvene at gjenstander i området er DNA-merket.

Vi håper at norske forbrukere får rik tilgang til denne typen utstyr slik at vi kan oppklare tyverier fra offentlige steder, byggeplasser og private hjem.

Jack Fischer Eriksen, Næringslivets Sikkerhetsråd
DNA-merking

BANKER PÅ: Mandag gikk representanter fra politi og forsikringsbransjen på dørene til beboere i Fana i Bergen og delte ut gratis utstyr for DNA-merking.

Foto: Eivind A. Pettersen / NRK

Forebyggende effekt

47 land har allerede innført systemet, og i Sverige og Danmark er DNA-registrering blitt dagligdags. Nå håper Næringslivets sikkerhetsråd at dette skal bli standarden også i Norge.

For noen hundrelapper kan du kjøpe DNA-sett i utvalgte norske nettbutikker.

– Dette har både en forebyggende og oppklarende effekt. Vi håper at mange nordmenn bruker det, slik at vi kan oppklare tyverier fra offentlige steder, byggeplasser og private hjem, sier Jack Fischer Eriksen, direktør Næringslivets Sikkerhetsråd.

Stor inngripen

Tryg forsikring sponser politiet med UV-lys som de kan ha i noen av patruljebilene, og som kan brukes til å identifisere stjålne gjenstander merket med DNA.

– For oss handler dette om å forebygge innbrudd, fordi det har så stor inngripen i den private sfære. Vi kan dekke det økonomiske tapet, men det er av mindre betydning når man har hatt et innbrudd, sier forebyggingsansvarlig Elin Ljones.