Prisvinner i periferien

Landets mest prisvinnende industridesigner bor ute i periferien - langt fra det etablerte designermiljøet i storbyene. Han mener det er mulig å få til hva som helst, hvor som helst. Distriktsstøtte kan være bortkastede penger. Se video!

Video Norges mest prisvinnende industridesigner

Han suser nedover løypene i Myrkdalen. Telemarksbindingene er eget design. Et av produktene som gjør at han kan leve godt som industridesigner.

– Det som er spesielt med bindingene er at den har en aluminiumsplate som går hele lengden av skoen. I tillegg er det den eneste telemarksbindingen på markedet du bare kan klikke inn, sier Per Finne, industridesigner.

Han har etablert seg på Voss, langt vekke fra designmiljøet i storbyen. Firmaet går bra – uten en krone i statlig støtte.

– MÅ stå på

– Det er kjempe fint at det finnes støtteordninger for etablering utenfor storbyene, men det handler veldig mye om deg selv og om du er villig til å satse på egenhånd. Man kan ikke støtte seg for mye på pengene til andre, mener han.

Forskning viser at støtten som blir gitt til foretak i distriktene er mislykket. Mye penger blir kastet ut vinduet til dårlige ideer. De flinke klarer seg uansett.

– Det er veldig fint at noen klarer seg uansett, men alle meldingene vi får inn, møtene folk ønsker å ha med meg, går i en helt annen retning, nemlig at en ønsker mer støtte og muligheter for innovasjon, sier Liv Signe Navarsete (Sp), Kommunal. og regionalminister.

Prisvinnende industridesign

Produkt som den prisvinnende jentehjelmen er liv laga uten økonomisk doping. Næringsstøtten alene fører ikke til målet, som er spredd bosetting, ifølge Norsk institutt for by- og regionforskning (NIBR) .

LES OGSÅ: Fem prisvinnere ble hedret

– Det overordnede målet til regjeringen er at man skal kunne velge hvor man vil bo. Skal man det er en arbeidsplass avgjørende. Vi vil at flere i dag skal kunne lage sine egne arbeidsplasser. Det å stimulere til at ideer blir til arbeidsplasser er en viktig del av dagens Norge, sier Navarsete.

Men for å komme seg opp og fram, er pågangsmot mer avgjørende enn få litt av de 2,6 milliardene som regjeringen deler ut.

– Jeg tror det er mulig å få til hva som helst hvor som helst hvis du bare vil nok, sier Finne.