Hopp til innhold

Disse tenåringene skal gi Erna råd

Ungdommer med vanskelige erfaringer skal råde statsministeren. – Deres erfaringer skal være med når vi utformer fremtidens barnevern, sa Erna Solberg i sin nyttårstale.

Erna Solberg og

INSPIRERER: Erna Solberg trakk fram arbeidet til ungdommer som Fredrik og Ingebjørg i Forandringsfabrikken i sin nyttårstale. Her flankert med helseminister Bent Høie (H).

Foto: NRK

De to 19-åringene Fredrik og Ingebjørg har opplevd vonde ting i sine unge liv, og har på forskjellige måter kommet i kontakt med systemene for barn og unge.

Det er såkalte proffer i stiftelsen Forandringsfabrikken. Fredrik er barnevernsproff og Ingebjørg psykisk helse-proff. De deler sine erfaringer gjennom foredrag og kurs, for at andre skal lære av dem.

– Det koster oss en del, det gjør jo vondt å snakke om dette. Men det gir så utrolig mye tilbake. Det at våre ord blir tatt på alvor, at vi ser at folk feller en tåre og tror på det vi sier, sier Ingebjørg.

Erna Solberg trakk fram arbeidet til ungdommene i Forandringsfabrikken i sin nyttårstale.

INSPIRERER: Erna Solberg trakk fram arbeidet til ungdommer som Fredrik og Ingebjørg i sin nyttårstale. – Forandringsfabrikken er et talerør for unge som har vært brukere av det offentlige, sier Erna Solberg om Forandringsfabrikken.

Med i nyttårstalen

Forrige uke fikk de to møte statsminister Erna Solberg. Hun trakk fram arbeidet til ungdommene i Forandringsfabrikken i sin nyttårstale.

Vi samarbeider blant annet med stiftelsen Forandringsfabrikken. Der møter vi barn og unge som selv har fått oppleve barnevernet og psykisk helsevern, og som gir oss verdifulle råd. Disse barnas erfaringer skal være med når vi utformer fremtidens barnevern.

Statsminister Erna Solberg, nyttårstalen 2017.

Solberg sier hun er veldig inspirert av det arbeidet ungdommene gjør.

– Forandringsfabrikken er et talerør for unge som har vært brukere av det offentlige. De gir oss gode tilbakemeldinger på hva som er godt, men også på hva vi bør endre på. Og det er en del på listen over hva som bør endres, sier Solberg.

Fredrik og Ingebjørg

19-åringene Fredrik og Ingebjørg har opplevd vonde ting i sine unge liv, men vokser på å dele sine erfaringer. – Det koster oss en del.

Foto: NRK

Blir tatt på alvor

De to ungdommene synes det var stas å bli nevnt i statsministerens nyttårstale.

– Dette viser at makten i Norge tar kunnskapen til barn og unge på alvor, sier Fredrik.

Dette gir dem også ny motivasjon til å fortsette som proffer.

– Det er kjempenyttig. Vi proffene er med og endrer lover, retningslinjer, rammer og planer. Vi blir tatt på alvor, og mange av rådene våre blir tatt med i lovforslaget til barnevernet og til psykisk helsevern. Det er ikke alltid de voksne skriver på en slik måte vi mener det skal stå, men da er det bare å forklare det på en helt ekte måte, sier Fredrik.