NRK Meny
Normal

Disse må du ligge langt unna

Gjør du overtramp mot den forhatte fiskemåken og reiret dens, kan du regne ende med kraftige bøter. – Reir med egg er totalfredet, sier politiadvokat Ole Bjørn Mevatne.

Måke

FREDET: Måker og eggene deres er fredet i hekkeperioden, uansett hvor irriterende de måtte være å ha i nærheten.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Lars Ågren

ANMELDER: Lars Ågren i NOF mener overtrampene mot måkene er alvorlige.

Foto: Privat

Norsk Ornitologisk Forening (NOF) har nylig anmeldt fire tilfeller av fjerning av måkereir i Bergen.

Fuglen står på den såkalte «rødlisten» og regnes som truet, og bestanden har gått kraftig ned langs kysten sør for Stadt de siste årene.

– Må gjøre tiltak før hekkesesongen

– Derfor ser vi svært alvorlig på overtramp mot måker og reirene deres. Vi har selvsagt forståelse for at det kan være plagsomt å ha et måkereir i nærheten, men da bør man heller gjøre tiltak før hekkesesongen for å hindre at måkene slår seg ned akkurat der, sier leder i NOF Hordaland, Lars Ågren.

Foreningen har fått inn bilder og beskrivelser av reir som blir fjernet på Minde, i Åsane og Fyllingsdalen i Bergen.

Alle stedene skal reir med egg har blitt plukket opp og lagt i søppelsekker, mens vettskremte måker fånyttes prøvde å stoppe gjerningsmennene.

– Fugler har krav på fred i hekkeperioden. De hører like mye til i naturen som alle andre. Dessuten lager folk seg bare mer problemer. Måkene er stedbundne og kommer tilbake for å legge egg på nytt. Dermed ender man opp med dobbel hekkeperiode, sier Ågren.

Tror fjerning skyldes uvitenhet

Ole Bjørn Mevatne

ETTERFORSKER: Ole Bjørn Mevatne og de øvrige på økonomiavsnittet på Bergen sentrum politistasjon håndterer faunakriminalitet.

Foto: Leif Rune Løland / NRK

Faunakriminalitet etterforskes av økonomiseksjonen ved Bergen sentrum politistasjon. Politiadvokat Ole Bjørn Mevatne sier det ikke er ofte politiet har slike saker på bordet, men understreker alvorligheten i fjerning av reir med egg.

– Hekkende fugler og eggene deres er beskyttet av Viltloven. Slike forhold straffes normalt med bøter. I svært alvorlige tilfeller kan det være aktuelt å reise tiltale, sier Mevatne.

Han tror overtramp mot måker og andre fugler som er til sjenanse ofte skyldes uvitenhet. Det samme gjør Lars Ågren i NOF.

– Mange vet nok ikke at det er ulovlig å fjerne reir med egg. Uansett er dette veldig triste saker. Vi er veldig takknemlige for at folk melder fra til oss når de oppdager slik faunakriminalitet, sier han.

Siste video

Programleder: Jan Børge Leirvik
Lars Vaular, Nordvegen, Marius Neset, Terje Isungset og Eivør underholdt tusenvis på Torgallmenningen.
Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen møtte NRKJ-leder Richard Aune.