Hopp til innhold

Dette spurte leserne om

Kan man trekke fra tannlegeutgifter, og hvilken skatteklasse hører jeg hjemme i? Det var noen av spørsmålene leserne hadde i nettmøte om selvangivelsen.

Gry Nilsen, faglig leder i Skattebetalerforeningen

SVARTE LESERNE: Advokat og fagsjef Gry Nilsen fikk mange spørsmål om skatt og selvangivelse.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Onsdag klokken 13.00 svarte Gry Nilsen, redaktør Stig Flesland og advokatfullmektig Joachim Johannessen på leserne sine spørsmål i nettmøte om skatt og selvangivelse på NRK.no.

Joachim Johannessen

SVARTE OM TANNLEGE OG ARV: Advokatfullmektig Joachim Johannessen i Skattebetalerforeningen.

Foto: Skattebetalerforeningen

Dette lurer leserne på

Spørsmål om skatteklasser, arv, fradrag på tannlegeutgifter og selvstendig næringsdrivende er blant de mest populære temaene.

– Hei. Kan man trekke fra utgifter til tannlegebehandling på totalt 10 850 kr? lurer Frode fra Bøverbu.

– Når det gjelder utgifter til tannlege er dette i utgangspunktet ikke fradragsberettiget. Men hvis behandlingen relaterer seg til nærmere spesifiserte tannkjøttsykdommer vil dette kunne være fradragsberettiget hvis de totale utgiftene er på mer enn 9180 kroner i året, svarer advokatfullmektig Joachim K. Johannessen i Skattebetalerforeningen.

Les videre under saken.

Gry Nilsen i Skattebetalerforeningen

TRAVELT: - Det er typisk mange spørsmål om arv, sier Gry Nilsen.

Foto: Sindre Øye Helgheim / NRK

Martin fra Oslo spør om utgifter til mat:

– Stemmer det at det ikke er fradragsmuligheter for ekstra utgifter til mat for diabetikere eller andre med kroniske sykdommer som krever spesielle dietter?

– Hei! I årets selvangivelse (for 2011) er det fortsatt fradrag for store sykdomsutgifter på vanlig måte. Fradraget forutsetter at du har dokumenterte eller sannsynliggjorte utgifter på til sammen 9.180 kroner, svarer Gry Nilsen.

– Mange feil blir aldri oppdaget

– Den forhåndsutfylte selvangivelsen er bare delvis utfylt, kall det gjerne et forslag fra skattemyndighetenes side, og du må selv gjøre en jobb for å få det du har krav på. Her ser vi dessverre at de som får penger igjen på skatten er «sløvere» enn de som får restskatt, sier Nilsen, som er advokat og fagsjef i Skattebetalerforeningen.

I år har det kommet flere meldinger om feil i selvangivelsene, blant annet fikk flere titalls tusen kunder i Fokus Bank beskjed om at selvangivelsen deres er feil.

LES OGSÅ: Altinn knelte da skatten kom | | – Noen burde være flaue i dag

Hvert år retter Skatteetaten opp feil for flere milliarder kroner i selvangivelsene, både feil som gjør at mange får feil skatteutregning.

Men det er liten grunn til å tro at alle feilene blir plukket opp, mener Nilsen.

– Vi ser hvert år eksempler på at mennesker vi er i kontakt med, både medlemmer og andre, glemmer fradrag. Det kan for eksempel være at man glemmer å kreve pendlerfradrag når man må bo hjemmefra på grunn av jobb, det kan være gaver til veldedige organisasjoner og det kan være mer kompliserte poster i selvangivelsen som man må fylle ut når man enten eier eiendom i utlandet eller har jobbet i utlandet, sier Nilsen.

Dette må du sjekke!

Det man absolutt bør sjekke i selvangivelsen, ifølge Nilsen, er:

  • Stemmer lønns- og trekkoppgaven med tallene i selvangivelsen?
  • Stemmer oppgavene fra banker og andre institusjoner med tallene i selvangivelsen?
  • Er du i riktig skatteklasse? Feil her kan koste deg 12.208 kroner.
  • Skjedde det noe i fjor, som for eksempel barnehagestart, SFO-start eller refinansiering av lån, som du kan få fradrag for? Finn gjerne frem kalenderen for å friske opp hukommelsen.
  • Har du krav på reisefradrag? Har du flyttet, skiftet jobb eller jobben har flyttet, må du regne det ut selv.