NRK Meny
Normal

Dette skjedde med barna som ble kastet ut

– Vi har funnet gode ordninger for de fleste, sier byråd Jana Midelfart Hoff (H).

Jana Midelfart Hoff

SKAL SE PÅ SFO-TALLENE: – Viser den endelige avklaringen at dette er i strid med gjeldende lovverk, så skal vi selvfølgelig endre praksis, sier byråd Jana Midelfart Hoff (H) om barnehageutkastelsene. Nå er byrådsavdelingen hennes i gang med å finne ut hva som har skjedd med de minst 153 barna som er fratatt SFO-plassen.

Foto: Sølve Rydland / NRK

33 barn er kastet ut fra kommunale barnehager i Bergen siden mai i fjor, etter at bystyret vedtok nye regler ved manglende foreldrebetaling.

ALT OM SAKEN: Barn av dårlige betalere fratas SFO- og barnehageplass

Byråd Jana Midelfart Hoff (H) har lenge sagt at de ikke vet nok om hva som har skjedd med disse barna etter at de mistet plassen. I dag kom hun imidlertid med oppdaterte tall til bystyret.

– Det kunne høres veldig svart ut. Det er det heldigvis ikke. Vi har funnet gode ordninger for de fleste, sa byråden da hun la frem tallene som svar på spørsmålene hun fikk fra SV, Rødt, Venstre og Høyre.

Dette skjedde med barnehagebarna

I løpet av ordningens åtte første måneder, fra mai og ut året, ble sendt ut varsel om mulig oppsigelse av 345 barnehagebarn. Dette har skjedd med de 33 som til slutt ble fratatt plassen:

 • Seks begynte på skolen høsten 2014.
 • Seks har fått plass i en annen barnehage.
 • Åtte beholdt den opprinnelige plassen etter å ha betalt.
 • Tre flyttet til en annen kommune.
 • To flyttet til et annet land.
 • To har ikke benyttet plassen og ikke betalt.
 • To benyttet plassen svært lite og hadde hjemmeværende foreldre.
 • Foreldrene til ett barn sa opp plassen før oppsigelsen ble effektuert.
 • For ett barn er barnehagestyreren fortsatt i dialog med familien og barnevernet for å motivere til oppstart i barnehagen igjen.
 • Ett barn har ikke søkt om ny plass.
 • Ett barn har byrådsavdelingen ennå ikke fått kontakt med styreren om.

Jobber for at ingen skal kastes ut

Etter sitt første bystyremøte sier Midelfart Hoff seg fornøyd med debuten, selv om hun sier hun gjerne skulle vært saken foruten.

– Min store usikkerhet har hele tiden vært om vi følger disse barna godt nok opp, om det er barn vi mister ut av systemet, eller ikke klarer å fange opp. Men de tallene vi har i dag, som viser at 21 av 33 er i skole og barnehage, at flere har flyttet eller sagt opp selv, gjør meg trygg på at vi gjør det vi kan for å følge opp de som trenger det, sier hun.

Byråden medgir likevel at ordningen har vært uheldig for barn som har gått uten barnehageplass i månedene før de begynte på skolen, eller måtte flytte til en ny barnehage.

Hun deler fortsatt intensjonen forgjengeren Harald Victor Hove forfektet: At ingen skal miste plassen.

– Det er det vi må jobbe for, sier Midelfart Hoff.

LES OGSÅ: Skulle sørge for at ingen mistet plassen – nå er 180 barn kastet ut

Etter å ha lagt frem barnehagetallene, sier byråden nå at hun vil skaffe til veie en lignende oversikt over de 153 barna som har mistet plassen i SFO.

Siste video

Distriktsnyheter fra Hordaland og Sogn og Fjordane
Erna Solberg med fremføring av "Nystemten" og Ketil Solvik-Olsen på tuba var en del av den offisielle åpningen av Bergens nye flyplass.
Se hele arbeidet med å fjerne flytedokken fra Foto/redigering: Tim Wassmo