NRK Meny
Normal

Dette er Smith-Sivertsens hjertesak

Martin Smith-Sivertsen (49) vil bygge tettere i Bergen by og tror ikke byrådet utvides med flere parti i nær fremtid.

Martin Smith-Sivertsen

HJERTESAK: Martin Smith-Sivertsen har byutvikling som sin hjertesak.

Foto: Sindre Helgheim / NRK

Valglogo

I dag inntok Martin Smith-Sivertsen 13. etasje i rådhuset i Bergen. Byens nye byrådsleder tok over nøklene fra forgjenger Ragnhild Stolt-Nielsen i formiddag.

Og det er en stor bunke med saker som ligger og venter på den nye byrådslederen. Bybanens trasé mot Åsane, køprising, Nygårdsparken, 2015-budsjettet og uroen i byrådet er bare noen av dem.

Ny i byrådet er også Charlotte Spurkeland (27), som blir vikar for skole- og barnehagebyråd Jana Midelfart Hoff frem til 1. januar.

Bybanen splittet Høyre

Saken om hvor Bybanen skal gå ut av sentrum mot Åsane har splittet både partiet Høyre og et samlet byråd.

I ett av sine første intervjue fra byrådskontoret sier den nye byrådslederen at de nå må gjøre det som er pålagt dem: Å finne ut hvordan en tunnel kan bygges med innslag ved Kjøttbasaren og bak Bryggen.

– Der har bystyret etter lang behandling fattet vedtak og nå ligger det til byrådet å utrede det vedtaket og komme tilbake til bystyret. Jeg står på den linjen at vi må finne ut om Kjøttbasaren lar seg gjennomføre.

– Det høres ikke helt ut som du tror det?

– Jeg ser ikke bort ifra at det er mulig. Vi må simpelthen få vite hva som er fakta i saken og hva som er realistisk før man endelig kan konkludere.

Smith-Sivertsen har tidligere vært en varm forkjemper for en lang bybanetunnel fra sentrum mot Sandviken. I sin nye post er han ikke like kategorisk på hva han vil gå for om Kjøttbasaren ikke lar seg gjennomføre.

– Da tror jeg man skal ha en diskusjon i bystyret og i partiene og jobbe litt med en slik sak hvis en slik problemstilling oppstår.

Hva er hjertesaken?

På spørsmål om hva som er hans hjertesak peiler den nye byrådslederen raskt inn på favorittemnet: Byutvikling:

– Det er mange saker jeg brenner for, men jeg må nevne byutvikling. Jeg ønsker at den veksten som kommer i Bergensområdet skal komme i Bergen på en klimamessig god måte.

Smith-Sivertsen vil gjøre det tettere mellom bygningene i Bergen by.

– Det betyr at man må bygge større og tettere enn man gjør i dag. Jeg har tro på at det å få en litt mer urban tenkning om hvordan vi bygger byen, vil passe bra i Bergen.

Martin Smith-Sivertsen møter ordfører Trude Drevland og gruppelederne i bystyret på hans første dag som byrådsleder.

SE VIDEO: Her møter Martin Smith-Sivertsen ordføreren og gruppelederne.

KrF-floken

Et borgerlig samarbeid med KrF og Venstre er en annen sak byrådslederen allerede har nevnt som en av sine viktigste.

Smith-Sivertsen sier han nå vil sette seg ned og snakke politikk med de borgerlige kollegaene. Han tror ikke KrF kommer inn i byrådet igjen med det første.

– Det mest realistiske er at det skjer etter valget. Så har det vært varslet fra partiene sin side at man vil ha en diskusjon om program og politikk, så da vil vel diskusjonen starte der.

– Og så blir det litt spennende å se om vi kan få med KrF og Venstre i budsjettet for neste år. Det er en viktig sak for oss.

Siste video

Lager vannscootere mer lyd enn fritidsbåter? NRK har sjekket.
Programleder: Mariann Reikerås
Onsdag 16. august begynte flyttingen av den store flytedokken fra Laksevåg til Ågotnes.