Dette er Norges beste kommune

Den aller minste kommunen i Hordaland i areal ble i dag kåret til Norges beste. Fedje er best i landet på service til innbyggerne sine, ifølge Forbrukerrådet.

Hellisøy fyr

BESTE KOMMUNE: Lille Fedje gikk av med seieren i en kommunetest hvor det som oftest er de største kommunene som regjerer.

Foto: Svein-Magne Tunli - www.tunliweb.no / Wikimedia Commons

Den lille kystkommunen i Nordhordland med 576 innbyggere ble i dag kåret til Norges beste i Forbrukerrådet kommunekonkurranse.

Norges verste og beste kommuner ble offentliggjort i dag.

Kommunene er testet på service, tilgjengelighet og informasjon når Forbrukerrådet skal kåre årets beste kommune. Og i år var den en liten kommune som skåret høyest.

Ordføreren i Fedje Stian Herøy er i Oslo og mottar prisen fra Forbrukerrådet.

– Det var kjempegøy. Spennende for en liten kommune å motta en sånn pris, sier ordføreren.

Den minste vinneren

– Vi er veldig fornøyde og syns det er strålende at vi er på toppen på listen av dem som yter service til innbyggerne sine, sier Grete Algerøy Herøy, assisterende rådmann i Fejde kommune.

Fedje, med sine 576 innbyggere, er den minste kommunen som noen gang har vunnet kommunetesten, skriver Forbrukerrådet i en pressemelding.

– Vi jobber systematisk og har kjempeflinke medarbeidere som har fokus på å gi gode og raske svar på de henvendelsene vi har fått på ulike nivå, sier Algerøy Herøy.

Styrker selvfølelsen som egen kommune

Tidligere i år har Fedje vært med i diskusjonen om sammenslåing til det som kan bli en av landets største kommuner – Nordhordland kommune.

I februar skrev de under på en intensjonsavtale med Lindås, Radøy, Meland, Fedje, Austrheim, Gulen, Modalen og Masfjorden.

Men stemningen for å fortsette som egen kommune er stor, viser innbyggerundersøkelsene.

– Det er klart at dette er med å styrke den følelsen. Vi gjør gode ting og har troen på oss selv, sier Algerøy Herøy.

Fedje kommune

TESTET PÅ SERVICE: Fedje skåret høyest blant alle Norges kommuner da de ble testet på service i kommunen.

Foto: Fedje kommune

Kom overraskende

Denne gangen viste det seg å være en fordel å være liten kommune, men ordføreren mener det også kan være en utfordring.

– Det er veldig personavhenging, og det er avgjørende at personer ikke er vekke når telefonen ringer. Det er klart at da er du ganske sårbar, sier ordfører Herøy.

Forbrukerrådet ser en klar tendens i undersøkelsene de gjennomfører. Kommuner med høyt folketall gjør det bedre enn kommunene med lavt folketall. Til tross for det er det Hordalands minste kommune som går av med seieren.

– Vi har ikke engang servicekontor som de store kommunene, men her driver hver enkelt utstrakt service. Og vi er kjempefornøyd med medarbeiderne her som virkelig tar den oppgaven på alvor, sier Herøy.

I testen, som er utført av Norstat, har testeren utgitt seg for å være privatperson og henvendt seg til samtlige kommuner i Norge på e‐post, telefon og via kommunenes nettsider.

Resultatene viser at det fortsatt er svært store forskjeller i Kommune-Norge. Det er fjerde gangen Forbrukerrådet tester kommune på denne måten.