Dette er Branns pinligste cuptap

Branns nyere historie har flust av pinlige cuptap – her er de syv verste.

Drømmen knust

SMELLER BOMBEN PÅ NY?: Hassan El Fakiri (midten) og Kristoffer Larsen (t.h.) fortviler etter semifinalen mot Hødd på Høddvoll i 2012. I dag er Hassan El Fakiri trener for Os, som møter Brann i cupens første runde.

Klokken 18.00 i dag spiller et Brann-lag i variabel form årets første cupkamp. Motstanderen er tredjedivisjonslaget Os fra Os kommune, like sør for Bergen. Lagets trener er Hassan El Fakiri, mangeårig Brann-profil og senest i fjor både spiller og assistenttrener under Rikard Norling.

Skulle Os klare å kaste 1. divisjonslaget på hodet ut av cupen, vil det være intet mindre enn en sensasjon. Ikke på 76 år har Brann vært nødt til å bite i gresset i NMs første runde.

Fra andre runde ut og utover, derimot, har det vært flere kamper Brann-fansen nok helst ønsker å glemme.

1990: Fyllingen – Brann 2–0

Lillebror Fyllingen hadde allerede rystet Brann kraftig da de to lagene møttes i cupens semifinale på Varden kunstgress. I serien hadde de gule og blå tatt fire poeng mot rødtrøyene, med uavgjort hjemme og borteseier på Brann Stadion. Likevel regnet «alle» med at det var et Brann-lag i høstform og på medaljejakt som skulle til Ullevaal og møte Rosenborg i finalen. Slik gikk det ikke. Teitur Thordarsons menn ble malt i senk av Ola Lyngvær & co., og Ole Gunnar Solskjærs svoger scoret like godt begge målene. Brann dro hjem gjennom tunnelen i skam. Fyllingen dro til Oslo og tapte 1–5 for Rosenborg.

Video Semifinale mellom Fyllingen og Brann 1990 (2-0)

YDMYKELSEN: Ola Lyngvær scoret begge målene da lillebror Fyllingen senket Brann i cupens semifinale i 1990.

1992: Fana – Brann 1–0

Brann skal reise kjerringa i cupen etter to strake tap i serien og en ellers meget skuffende vårsesong. Motstander i tredje runde er Fana. Brann stiller på Fana Stadion med sine nest styggeste bortedrakter noensinne, samt spillere som Trond Egil Soltvedt, Thor André Olsen, Per Egil Ahlsen og EM-profilen Joachim Björklund. Sistnevnte blir syndebukk da han skubber Fanas Kjell Sture Jensen over ende innenfor sekstenmeteren like før pause. Bergens Tidende slår etterpå fast at blåkledde Brann spilte «arrogant, uinteressert og fantasiløst», selv om både Per Hilmar Nybø og Sten Glenn Håberg traff treverket.

Video Da Fana slo ut Brann

TAFATT: Blåkledde Brann hadde mange store navn i førsteelleveren, men det hjalp lite mot bydelslaget Fana.

2008: Molde – Brann 8–0

Etter mange år uten hårreisende tap i cupen, ble det stjernesmell i cupens fjerde runde i antiklimaks-året etter at de røde vant serien. Molde hadde endelig fått hull på byllen etter å ha slitt hele sesongen med å få ballen i mål, og Mons Ivar Mjeldes menn fikk virkelig unngjelde. Mame Biram Diouf og Magne Hoseth scoret begge hat trick, og publikum sang «Heia Tufte» til Brann-spillerne etter hvert som målene rant inn bak keeper Håkon Opdal.

Hoseth scorer mot Brann

SCORET HAT TRICK: Magne Hoseth var en av to Molde-spillere som scoret hat trick mot Brann i cupen i 2008.

2009: Odd – Brann 5–1

Kvartfinalen dette året huskes bedre for en svært kontroversiell episode enn for resultatet. Odd ledet 1–0 da allerede skadde Brann-keeper Håkon Opdal fikk et tilbakespill. Opdal faller og kommer seg ikke på beina igjen. Odd-spiss Péter Kovács lar seg ikke be to ganger. Han stjeler ballen og triller den i tomt mål. Trener Dag Eiliv Fagermo applauderer. Så er rabalderet i gang. Rasende rødkledde havner nesten i håndgemeng med Kovacs og de andre Odd-spillerne, mens Håkon Opdal slår oppgitt ut med hendene overfor dommeren. Ved pause måtte Kovacs ha politibeskyttelse. Etter hvilen raknet Brann fullstendig. – Jeg ville vært flau om jeg spilte på Odd , sa Opdal etter kampen.

Peter Kovacs scoret samtidig som Håkon Opdal var skadet

AMPERT: Brann-spillerne ble rasende da Péter Kovács utnyttet Håkon Opdals skade for å score 2-0-målet. Petter Vaagan Moen snakket på seg gult kort i tumultene.

2010: Fyllingen – Brann 1–0

De gule og blå ble igjen for sterke, til tross for at den gamle storheten i 2010 spilte i 3. divisjon og at lagene denne gang møttes så tidlig som i andre runde. Vårens Brann-lag var tappet for selvtillit etter en tung start på sesongen, og stemningen blant fansen ble ikke bedre da det for første gang siden 1992 ble cup-exit allerede i andre runde. Fyllingen-spillerne kysset hverandre da dommeren blåste av. Erik Huseklepp lå vantro igjen på gresset. To dager etter var Steinar Nilsen ferdig som trener i Brann.

Video Jubel i Fyllingen

EKTE GLEDE: Fyllingen-spillerne kysset hverandre da dommeren blåste av cupkampen mot Brann.

2012: Hødd – Brann 3–1

– Mange av våre beste spillere er bare en skygge av seg selv i dag, sa Brann-trener Rune Skarsfjord da 90 minutter var spilt på Høddvoll. Sunnmøringene slet i bunnen av 1. divisjon, men overraskelseslaget kjørte i perioder over Brann hjemme i Ulsteinvik. De røde var storfavoritter på forhånd, men fikk, akkurat som i serien i år , oppleve at Hødd borte kan være en særdeles vanskelig motstander.

Rune Skarsfjord var ikke veldig fornøyd med eget lags innsats i semifinalen mot Hødd, hvor Brann tapte 3-1

SKUFFET: Trener Rune Skarsfjord var ikke fornøyd med spillernes innsats mot Hødd i 2012.

2013: Brann – Mjøndalen 1–2

Kanskje var det et tegn på ting som skulle komme. I utgangspunktet var starten på 2013-sesongen en gedigen opptur for Brann. Syv strake seire og kun to baklengsmål i serien var fasiten før bruntrøyene kom til Bergen i cupens tredje runde. Lenge så det ut til å gå veien. Martin Pusic sendte hjemmelaget oppskriftsmessig i ledelsen, men i løpet av tre minutter tidlig i andre omgang snudde Buskerud-laget kampen. Hjemmesterke Brann presset hardt for utlikning, men til ingen nytte . Året etter møttes de to lagene igjen, da i kvalifiseringen til eliteserien ....

Erik Huseklepp mot Mjøndalen 2013

BRUN SMELL: Erik Huseklepp og Brann har slitt flere ganger mot Mjøndalen. Her fra cupkampen i 2013, da de brune vant 2–1 på Brann Stadion.