Hopp til innhold

Dette droppet politiet å sjekke

NORDHORDLAND TINGRETT (NRK): Flere deler av leiligheten ble ikke undersøkt de første dagene etter at Monika (8) ble funnet død. – Jeg oppfattet tidlig at tiltalte var sjekket ut av saken, sier åstedsgransker.

Reidar Langkjær og Kjeld Helland-Hansen

UNDERSØKTE ÅSTEDET: Åstedsgransker og DNA-koordinator i Hordaland politidistrikt, Reidar Langkjær, undersøkte leiligheten der Monika ble funnet død. Han vitner i retten sammen med politiførstebetjent Kjeld Helland-Hansen.

Foto: Christian Lura / NRK

  • Soverommet og sengetøyet hvor Monika skal ha sovet natt til den dagen hun ble funnet død, ble ikke undersøkt.
  • Valgte å ikke vektlegge at de fant Lukosevicius' fingeravtrykk der hvor Monika ble funnet hengt.
  • Lukosevicius ble ikke sjekket for annet enn DNA.
  • Hengningen ble ikke rekonstruert.

Den pensjonerte politioverbetjenten Reidar Langkjær forklarer seg mandag om de krimtekniske funnene i leiligheten der Monika Sviglinskaja (8) 14. november 2011 ble funnet død.

Langkjær jobbet som åstedsgransker i 20 år og var DNA-koordinator i Hordaland politidistrikt. Han har erfaring fra tunge etterforskninger på Vestlandet som Rebecca Rist-saken, City Park-drapet og det resultatløse søket etter savnede Dung Tran Larsen.

Langkjær ledet også åstedsgranskingen på Berge i Sund, hvor Monika ble funnet.

Kriminalteknikerne fant ikke Donatas Lukosevicius' DNA i de prøvene de tok både på Monika og i deler av leiligheten hvor hun ble funnet død, i 2011. Lukosevicius er nå tiltalt for drap på Monika.

– Resultatet av alle de undersøkelsene vi gjorde den gangen ga jo… Altså, vi fikk ikke noen resultater, sa Langkjær.

– Vi har en del resultater, men ikke noe som pekte i retning av tiltalte, legger politiførstebetjent Kjeld Helland-Hansen til.

Kjeld Henrik Helland-Hansen med beltet som ble funnet ved Monika

BELTET: Politiførstebetjent Kjeld Henrik Helland-Hansen viser i retten frem beltet som ble funnet ved Monika. Ekspertene han har vært i kontakt med har ikke klart å gjenskape knuten som var på beltet.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Undersøkelsene avdekket imidlertid Lukosevicius' fingeravtrykk på på døren like over håndtaket hvor åtteåringen ble funnet hengt. Dette valgte kriminalteknikerne å ikke tillegge vekt.

– I og med at han hadde bodd i leiligheten, ble det ikke lagt så stor vekt på at hans fingeravtrykk ble funnet, sier Langkjær.

Senere analyser som ble gjennomført da saken ble gjenopptatt i 2014, har påvist Lukosevicius' DNA flere steder på Monikas kropp.

  • Følg rettssaken direkte:
Gangen i leiligheten til Kristina og Monika Sviglinskaja

INNGANGSDØREN: Glasset i døren var knust, og det lå en øks og en klut på gulvet.

Foto: Politiet

Ingen full undersøkelse

Politiinspektør Sidsel Isachsen har forklart til Spesialenheten at hun ved sin beslutning om henleggelse la vekt på at det på åstedet ikke fantes spor etter andre.

Men politiet foretok ikke en full kriminalteknisk undersøkelse av sokkelleiligheten.

Langkjær har forklart at årsaken til det var at det ikke fremsto som om noen hadde søkt gjennom leiligheten.

Se oversikten over hvilke spor krimteknikerne sikret:

Spesialenheten har kritisert arbeidet som ble gjort på åstedet de første dagene. Det ble ikke tatt sporsikring på barnerom, i stue, i soverom med dobbeltseng eller fra teknisk rom. Politiet konsentrerte seg om banen fra inngangsdøren og til gangen der Monika (8) ble funnet død.

Spesialenheten skriver også i sin rapport at det er «uforståelig» at ikke hengningen ble rekonstruert.

– Hvorfor gjorde dere ikke flere krimtekniske undersøkelser, spurte aktor Benedicte Hordnes i retten.

– Vi konsentrerte oss om området der drapsmannen måtte ha beveget seg og spor knyttet opp til den eventuelle handlingen. En kan jo ikke stikke under stol at hvis det var en gjerningsmann, var det én som var mistenkt allerede den gangen. Men fordi han hadde bodd der, betød det ikke så mye hvis vi fant fingeravtrykk i stuen. Vi la vel heller ikke så mye i det fingeravtrykket som ble funnet på døren, sa Langkjær.

Det ble funnet ett fingeravtrykk som stammet fra tiltalte Donatas Lukosevicius like over dørhåndtaket der Monika ble funnet hengt.

Gangen Monika

FUNNET DØD: I denne gangen ble Monika funnet død. Moren la en dyne over henne da hun fant datteren.

Foto: politiet

– Kunne undersøkt sengetøy

– Ble Monikas rom undersøkt, spurte aktor.

– Nei, ikke utover at vi sikret PC-en.

– Hva tenker du om det?

– Jeg vet ikke om vi hadde gjort noe annerledes i dag. Hvis vi hadde fått resultater på DNA, kunne vi undersøkt sengetøy om det fantes DNA fra siktede. Men det ble ikke tema, for vi fikk ikke DNA fra siktede fra noe sted. Hvor mye det ville gitt oss, er umulig å svare på, sa Langkjær.

– Tanken den gangen var: Det kan være drap. Og undersøkelsene vi gjorde, var med tanke på at det kunne være drap. Ellers ville vi neppe gjort så mye, sa Langkjær.

Jeg vet ikke om vi hadde gjort noe annerledes i dag.

Reidar Langkjær, pensjonert politietterforsker

Ryddig og ordentlig

– Det fremsto som en ryddig leilighet med god orden. Bortsett fra det med krydderet, ifølge Langkjær.

Et tynt lag med krydder var strødd ut over bord og stoler på kjøkkenet. Politiet har aldri funnet ut hvorfor.

Det var et åsted ulikt de fleste andre, sa åstedsgranskeren.

– Det var underlig. Vi klarte ikke å lese noe sikkert ut av det. Vi var veldig undrende. Ofte har man en del situasjonsspor som forteller hva som har foregått. Her var det spor som fremsto som meningsløse, som krydderet, sa Langkjær.

Samtidig hadde døren en skade som tilsa at noen hadde tatt seg inn, la Langkjær til.

– Var noe borttatt fra leiligheten, spurte aktor.

– Det gikk litt tid før vi fikk vite at det var tatt noe fra leiligheten. Men vi visste at Monikas telefon var savnet, sa Langkjær.

– Tiltalte var sjekket ut

Navnet til den nå tiltalte mannen, Donatas Lukosevicius, ble trukket inn i saken allerede første dag. Men åstedsgranskerne fikk raskt forståelsen av at etterforskerne ikke lenger så på 34-åringen som mistenkt for drapet.

– Jeg oppfattet personlig at han var sjekket ut av saken. At han ikke kunne ha vært der. I løpet av ikke så lang tid, satt jeg med den forståelsen, sa Langkjær

Han hadde ingen dårlig følelse da saken ble henlagt som selvdrap.

– Hvis jeg hadde hatt en klar oppfatning av at Donatas ikke var sjekket skikkelig ut av saken, hadde jeg nok hatt større problemer med å akseptere henleggelsesgrunnlaget.

Til NRK sier Langkjær:

– Jeg har selvsagt ingen problemer med at saken ble tatt opp da nye opplysninger forelå.

Mer om rettssaken etter Monikas død: