Dette ble for sterk kost for noen av elevene

Kommunens kriseteam er på plass når elevene på brutalt vis lærer om trafikksikkerhet. – Hvis noen av elevene setter ned farten etter dette, har vi lyktes, sier rektor.

Bilen blir sluppet fra 20 meter.

HER SMELLER DET: Bilen løftes 20 meter opp. I løpet av få sekunder oppnår den en fart på 70 km/t, før den smeller i bakken. Video: Hardanger lensmannsdistrikt

En bil som har sett sine beste dager løftes kontrollert opp med en heisekran. Det er trafikksikkerhetsdag for førsteklassingene ved Odda vidaregåande skule.

Ikke alle gleder seg til det som nå skal skje.

På forhånd har de sett en brutalt realistisk film fra innsiden av en bil under en dødsulykke.

Nå skal de snart få se en bil kollidere i 70 kilometer i timen i virkeligheten.

– For noen blir det overveldende. De får beskjed om at de ikke trenger å se bilslippet eller filmen, og får tilbud om å gå inn til kriseteamet, forteller Bodil Svoldal Nakkerud, politiførstebetjent ved Hardanger lensmannsdistrikt.

– Veldig sterkt

Terje Kvalvik

– GJØR INNTRYKK: – Det er viktig å få forståelse av hvilke krefter som er involvert, sier lensmann Terje Kvalvik.

Foto: TALE HAUSO / NRK

Sammen med Vegvesenet, brannvesenet, ambulansepersonell og kommunens kriseteam, arrangerte politiet fredag trafikksikkerhetsdag i Odda.

Vegvesenet er hovedarrangør, og lignende trafikksikkerhetsdager arrangeres årlig over hele landet.

Elevene får prøve promillebriller. De lærer om rusbruk, dødstall i trafikken og hvordan nødetatene jobber når ulykken først er ute.

– Det er en veldig sterk film de får se. Målet er at ungdommer skal se hvilke risikoer det bærer med seg å ha høy fart, ikke bruke belte eller å trykke på mobilen mens de kjører, blant annet, sier Nakkerud.

– Det er viktig å få forståelse av hvilke krefter som er involvert. Jeg vil tro dette gjør inntrykk på dem, sier lensmann i Hardanger, Terje Kvalvik.

Demonstrerer redningsaksjon for elevene.

HJELPER DE «SKADDE»: – Det ligger dukker inne i bilen. Vi åpner bilvraket og jobber som om det er et reelt skadested, forteller politiførstebetjent Bodil Svoldal Nakkerud. Video: Hardanger lensmannsdistrikt

Blir tryggere

Kranen løfter bilen slik at fronten er 20 meter over bakken. Kroken åpnes, og i løpet av de få sekundene bilen er i fritt fall, oppnår den en fart på 70 km/t før den treffer bakken.

De får informasjon som gjør at de blir tryggere på hva de skal gjøre dersom de havner i en ulykke.

Politiførstebetjent Bodil Svoldal Nakkerud

Noen titalls meter unna står 16-17-åringene, mange av dem i gang med kjøreopplæringen, og følger med.

Etter smellet kommer nødetatene til.

– Det ligger dukker inne i bilen. Vi åpner bilvraket og jobber som om det er et reelt skadested, forteller Nakkerud.

Hun har flere ganger arrangert trafikksikkerhetsdager, og er ikke i tvil om at det har effekt.

– Tilbakemeldingene vi får er at elevene sitter igjen med sterke inntrykk, og at de får informasjon som gjør at de blir tryggere på hva de skal gjøre dersom de havner i en ulykke, sier Nakkerud.

– Hvis noen setter ned farten, har vi lyktes

Rektor Øyvind Bjørkevoll ved Odda vidaregåande skule nøler ikke med å la elevene hoppe over noen skoletimer for å delta på trafikksikkerhetsdagen.

– Det er jo helt umulig å måle effekten, men mitt inntrykk er at dette går inn på elevene. Hvis det gjør at bare noen av dem setter ned farten når de blir bilister, så har vi lyktes, sier Bjørkevoll.