NRK Meny
Normal

Det triste norske drapsåret

24 drapssaker i Norge hittil i år. Se hele landsoversikten.

Follese

OFFERET KJØRES VEKK: En seksbarnsmor (39) ble onsdag 4. februar i år funnet død på Askøy utenfor Bergen. Dette er det andre familiedrapet på tettstedet Follese de siste fem årene. Ektemannen (41) møtte selv opp ved Bergen fengsel og fortalte at han hadde drept sin kone.

Foto: Anders Ekanger

Så langt i år har politiet etterforsket 24 drapssaker og voldssaker med dødelig utfall her i landet.

Åtte av sakene har skjedd i Oslo, mens to av har skjedd i området rundt landets nest størst by, Bergen.

I 2014 var det 27 drap her i landet, mens det i 2013 var 42 og 29 (2012). Med unntak av 2011 og 22. juli har tallene stort sett ligget rundt 30 saker årlig siden 2005.

Kripos' statistikk omfatter kun forsettlige og overlagte drap.

Seksbarnsmor drept på Follese

SPERRET AV: Åstedet på Askøy ble sperret etter drapet, som ble begått med kniv.

Foto: Anders Ekanger / NRK

4. februar: En 38-årig kvinne blir funnet død i et hus på Follese på Askøy i Hordaland. Mannen pågripes og siktes for forsettlig drap. Siktelsen er senere skjerpet til overlagt drap. Paret, som er norske statsborgere av somalisk opprinnelse, har seks barn sammen.

LES OGSÅ: Moren ble drept: Vil holde barna samlet

6. februar: En 28 år gammel mann blir funnet død i en leilighet på Mortensrud i Oslo. Kona hans, som er i 30-årene, er siktet for forsettlig drap. Paret har bakgrunn fra Kosovo, men norsk statsborgerskap.

9. februar: 25-årige Paul Simmons dør på Ullevål sykehus etter at han ifølge VG ble forgiftet to dager tidligere. To menn på 32 og 34 år er siktet for forsettlig drap.

19. februar: En 22-årig somalisk mann blir funnet død ved Rosenholm stasjon på Holmlia i Oslo. To norske brødre på 20 og 23 år blir pågrepet og er senere tiltalt for drapet.

63 år gamal mann fengsla sikta for drap på kvinne i Bergen

FENGSLET: Bildet er tatt før fengslingsmøtet der en 63 år gammel mann ble fremstilt og siktet for drapet på Bønes-kvinnen.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix


5. mars: En 25 år gammel kvinne blir funnet død i en leilighet på Bønes i Bergen. Dødsfallet ble meldt som et overdosedødsfall, men politiet setter i gang gransking. 14. oktober blir en 63 år gammel mann pågrepet, siktet for drap. Senere blir en 33 år gammel mann pågrepet og siktet for medvirkning til drap.

LES OGSÅ: Retten lauslot drapssikta 33-åring

17. mars: En 72 år gammel kvinne blir funnet skutt i et bolighus på Grålum i Sarpsborg. Hennes 80-årige ektemann siktes for forsettlig drap.

11. april: En 40 år gammel norsk-pakistansk mann blir funnet drept på en parkeringsplass ved Lindeberg skole i Oslo. Mannen ble i 1997 dømt til åtte års fengsel for tre drapsforsøk. Ingen er så langt pågrepet i saken.

22. april: 18-årige Joakim Ophaug Røksland blir funnet drept på Ime i Mandal i Vest-Agder. En 19-årig kamerat er pågrepet og siktet for forsettlig drap.

22. april: En polsk mann i 30-årene blir alvorlig skadd i en slåsskamp på Haslum i Bærum i Akershus. Han dør to dager senere på sykehus. Hans 26-årige bror er pågrepet og siktet for grov legemsbeskadigelse under særdeles skjerpende omstendigheter. Den siktede er erklært utilregnelig.

27. april: En 67 år gammel mann blir funnet død i en leilighet på Stovner i Oslo. Hans 29 år gamle sønn er siktet for forsettlig drap.

Gjøvik tingrett - Grua-drapet

23. MAI: En mann i 50-årene blir funnet død i Gjøvik i Oppland. Broren hans er pågrepet og siktet for drap.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK


23. mai: En mann i 50-årene blir funnet død i Gjøvik i Oppland. Broren hans er pågrepet og siktet for drap.


6. juni: En kvinne i slutten av 40-årene blir funnet død i en leilighet på Rødtvet i Oslo. Mannen hennes, som er rundt 60 år, er siktet for forsettlig drap.


10. juni: En kvinne i begynnelsen av 30-årene blir funnet død i en leilighet på Ulven i Oslo. Hennes noe eldre ektemann er pågrepet og siktet for drap. Ekteparet er av irakisk opprinnelse.

Skyting på Økern

SKYTING PÅ ØKERN: En mann i 60-årene blir funnet skutt og drept i et forretningslokale på Økern i Oslo.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

30. juni: En mann i 60-årene blir funnet skutt og drept i et forretningslokale på Økern i Oslo. Den antatte gjerningsmannen, en mann i 70-årene, blir senere funnet død, og politiet regner med at han har tatt sitt eget liv.


3. juli: En mann i 50-årene blir funnet skadd i boligen sin på Storsteinnes i Balsfjord og dør dagen etter på sykehus. En slektning er pågrepet og siktet for legemsbeskadigelse med døden til følge.


27. august: En mann i starten av 60-årene blir skadd i en voldsepisode i Sandefjord. Han dør 2. september av skadene. En 45 år gammel mann er siktet for legemsfornærmelse med døden til følge.


28. august: En 43 år gammel kvinne blir funnet død i en bolig i Songdalen i Vest-Agder. Den 49-årige ektemannen hennes er pågrepet og siktet for drap. Paret er opprinnelig fra Syria og har åtte barn sammen.


29. august: Den savnede 14 år gamle Alma Gabriela Knutsen blir funnet død i Søgneelva i Søgne i Vest-Agder. En 14 år gammel gutt vedgår i avhør torsdag 10. september å ha tatt livet av henne. Gutten er tatt hånd om av barnevernet.

Kripos
Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix


28. september: Nilofer Naseri (27) blir funnet død i en bolig i Melhus i Sør-Trøndelag. Hennes ektemann, som også er 27 år, er siktet for drap. Begge har bakgrunn fra Afghanistan.


3. oktober: Et ektepar dør som følge av en voldsepisode i en bolig i Haugesund. Kvinnen blir erklært død på stedet, mens mannen dør på sykehus. Politiets hovedteori er mannen i 50-årene påførte sin kone stikkskader, før han skadd seg selv. Paret var bhutanske statsborgere som kom til Norge som kvoteflyktninger fra Nepal.


9. oktober: Scarlet Thomsen (33) blir funnet død i nærheten av sin leilighet på Bryne i Rogaland. Den 37 år gamle samboeren hennes pågripes og siktes for grov kroppskrenkelse med døden til følge.


19. oktober: En 60 år gammel mann fra Skien blir funnet livløs i et hus i byen sent på kvelden. Han blir senere erklært død. Fire personer som var på stedet da politiet ankom, blir siktet for grov kroppskrenkelse med døden til følge. Den foreløpige tilbakemeldingen fra obduksjonen viser at dødsårsaken er uklar, men politiet har opprettholdt siktelsene.


25. oktober: En 50 år gammel mann fra Litauen blir funnet med store hodeskader i en bolig på Presterød i Tønsberg kommune og dør senere på sykehus. Tre litauere i alderen 26 til 43 år er siktet for grov kroppsskade med døden til følge.


12. november: En kvinne blir utsatt for grov vold i sitt hjem i Drøbak. Hun dør på sykehus dagen etter. Kvinnens samboer er siktet for grov kroppsskade og familievold. Politiet har varslet at siktelsen vil bli endret som følge av dødsfallet.

Siste video

Programleder: Mariann Reikerås
Som ventet ble det omrokkeringer i Regjeringen i dag.
Slik ser det ut i våre nye lokaler.