Hopp til innhold

Andreas (18) og Lars (18) gjør som millioner av unge: – Som å plukke fra en buffé

BERGEN (NRK): Stadig flere ungdommer bruker like mye tid på å se på at andre spiller, som å spille selv. – Å spille enkeltmannsspill alene er ensomt, sier medielærer om strømmefenomenet.

Strømmer dataspill

TREND: Nettsider som Twitch og Youtube er populære steder å se på direktestrømming av dataspill fra hele verden.

Foto: Hanne Eskeland / NRK

– Strengt tatt er det bare en person som spiller spill, mens du sitter og ser på. Men når du virkelig kommer inn i det, er det nesten som et eget samfunn, sier Andreas Kaarevik (18).

Han og klassekamerat Lars Solemslie (18) er det man ville kalt «gamere». Men de anslår at de ser på andre spille like mye som de spiller selv – kanskje mer.

– Det begynte med hundre prosent spilling. Nå er det gjerne femti-femti, eller seksti-førti strømming, forteller Solemslie.

– Det er det samme som å se på fotball. Det er gøy å se på, og kanskje vil man lære av å se på de beste for å bli bedre selv.

Lars Solemslie (18) spiller dataspill

MULTITASKING: Lars Solemslie (18) forteller at han gjerne ser på strømming samtidig som han spiller selv.

Foto: Hanne Eskeland / NRK

– En buffé

Over ni av ti gutter, og litt over halvparten av alle jenter mellom 9–18 år spiller dataspill. Men å se på direktesendinger av andre som spiller over internett har blitt nesten like vanlig.

Nettsiden Twitch.tv er en av de mest populære, og har mer enn 15 millioner daglige seere. De største strømmerne spiller på fulltid, og har flere millioner følgere.

– Det er som en buffé der du kan håndplukke de spillene du vil se på. Det skjer samtidig som du ser på, og dermed kan du påvirke spillet gjennom for eksempel å kommentere hva spilleren skal gjøre i kommentarfeltet, ser Kaarevik.

– Det har blitt stort fordi det er interaktivt. Og så er det gratis, legger han til.

Andreas Kaarevik (18), Mateusz Kowalwski (17)

NERVEPIRRENDE: Både Andreas Kaarevik (18) og Mateusz Kowalwski (17) har høy puls under en direktestrømming av e-sport.

Foto: Hanne Eskeland / NRK

Naturlig utvikling

Spillpedagog og medielærer Tobias Staaby, som forsker på bruk av dataspill i undervisningen, mener trenden først og fremst handler om å være sosial.

– Å sitte og spille enkeltmannsspill alene er ensomt. Da vil kan man heller være en del av et miljø ved å være online, sier læreren ved Nordahl Grieg videregående skole i Bergen.

Han mener det er en naturlig utvikling i spillverdenen, blant annet fordi strømming generelt har blitt mer vanlig.

– Folk bruker de mulighetene teknologien tilbyr for å kunne delta i kulturen. Det gjelder all kultur. Så det handler om å ville delta enda mer.

Saaby tror også det kan være en reaksjon på at spilling ikke har vært en gjengs interesse.

– De fleste andre folk kan finne et eller annet TV-program om deres interesse, men det finnes lite om spilling. Så når andre plattformer tilbyr det er det naturlig at folk trekker dit.

Tobias Staaby, spillpedagog

POSITIV: Tobias Staaby, spillpedagog og lærer, mener strømming av dataspill er med på å videreutvikle en positiv spillkultur.

Foto: Hanne Eskeland / NRK

Snur døgnet

Men både Kaarevik og Solemslie innrømmer at strømmingen også kan skape utfordringer.

– Ofte strømmes spill fra USA eller andre land. Det kan være et problem at ungdommer heller vil se på enn å spise middag, eller sitte oppe til to om natten, fordi det er da strømmen er aktiv, sier Kaarevik.

– La ungdommene se på Twitch. Men ikke for mye, legger Solemslie til.