Derfor dumpet Enok mobilen etter «Anno»

Enok Groven (31) endret livet radikalt etter første «Anno»-sesong. – Det var ubehagelig å plutselig skulle være så tilgjengelig.

Enok og Ivar sammen for første gang

MINNES MED GLEDE: Enok Groven, her sammen med Ivar Mehren fra årets «Anno», sier han satte stor pris på fellesskapet med deltakerne.

Foto: Magnus Brenna-Lund

I fjor vinter gikk modellen og miljøverneren inn i en tidskapsel på Bryggen i Bergen, hvor han og 13 andre deltakere skulle leve som folk gjorde for 250 år siden. Bergenseren med den kraftige skjeggpryden ble en av seriens store profiler, men i finalen ble det tap for Emilie Mehl .

Mens sesong to av NRK-serien ruller på skjermen, er Enok fortsatt preget av «Anno»-opplevelsen fra sesong én.

Foruten kjendisstatusen, er livet uten mobiltelefon den største forandringen.

Enok Groven gjest i NRK Hordalands morgensending

ETT ÅR SENERE: Skjegget er som før, fletten er laget av mamma. Enok i kjent stil.

Foto: Mariann Reikerås / NRK

– Vil leve livet, ikke fortelle om det

– Da jeg var med i «Anno», følte jeg meg kreativ. Vi satt sammen og pratet og gjorde kreative ting, forteller 31-åringen.

– Det var helt annerledes enn i dag, hvor man sitter på internett hele tiden og forteller om livet vårt, i stedet for å leve det.

Like før jul sa jeg nei til en av de største elektronikk-kjedene i Europa. De vil selge flere elprodukter, mens jeg mener vi bør lage færre.

Enok Groven

Han mener lange kontaktlister på mobilen og hundrevis av Facebook-venner gjør livet mer ensomt.

– Det er lettere enn noengang å ta kontakt med folk. Men vi har så mange å velge blant, at vi gjør det ikke. Det er mye mer konstruktivt å ha mennesker rundt meg og være med dem. Det er flott å føle at de er til stede, sier Enok.

Vanskelig å ha kjæreste

Den mobilløse miljøverneren tilbringer mye av sin tid utenlands. Han legger ikke skjul på at det travle livet har sine negative sider.

– Kjærligheten er noe jeg ikke har så mye tid til å tenke på i min travle hverdag. Jeg er mye borte fra Bergen. Om jeg finner en kjæreste, som jo har skjedd noen ganger, så har jeg ikke tid til å være her for henne, sier Enok.

– Det er få jenter som orker sitte og vente på en kjæreste som er så mye i fjerne land.

Stolt av selvtilliten

I «Anno» ble bergenseren kjent for sin store selvtillit, ikke minst når han ble møtt med nye oppgaver og utfordringer. Han har ingen problemer med å innrømme at han har stor tro på seg selv.

– Det er jeg faktisk veldig stolt av. Det er derfor jeg oppnår så mye. Jeg syns det er veldig viktig å være seg selv alltid, og jeg har trodd på meg selv hele livet, sier han.

Selvtillit og sterke meninger får også konsekvenser for karrieren. Enok beskriver seg selv som «grønn modell», og sier han takker nei til oppdragsgivere som ikke driver miljøvennlig.

– Like før jul sa jeg nei til en av de største elektronikk-kjedene i Europa. De vil selge flere elprodukter, mens jeg mener vi bør lage færre. Jeg takket også nei til å være med i en kjent matreality, fordi maten ikke var økologisk.

SE ENOK FÅ VITE OM SIN SLEKTSHISTORIE:

Enok får sin slektshistorie fortalt.