Hopp til innhold

Denne utkikksplattformen skal redde liv

VØRINGSFOSSEN (NRK): En av Norges mest spektakulære fosser, Vøringsfossen, har vært åsted for flere dødsulykker gjennom årene. Nå er 34 millioner kroner og to år gått til å bygge et sikkert utkikkspunkt.

Utkikksplattform Vøringsfossen

PLATTFORM: Før var det ikke sikring ved Vøringsfossen. Tre mennesker har falt ned i fossen og omkommet siden 2009, den siste i 2014.

Foto: Tale Hauso / NRK

Fra det nye utkikkspunktet kan man se Vøringsfossens 145 meter vannfall i sin helhet. I mange år har fossen vært en yndet modell for mang et feriebilde, men det har kommet med en risiko.

Siden 2009 har tre personer mistet livet etter å ha falt ned i fossen i Eidfjord i Hordaland. Det siste dødsfallet var i 2014, da en 50 år gammel russisk kvinne mistet livet.

Etter den ulykken startet arbeidet med å sikre fossen.

– Det er ikke så mange som har vært utpå kantene her før. Da har det vært med livet som innsats, sier anleggsleder i Mesta, Atle Stana.

Vøringsfossen

145 HØY: Fossen er 145 meter høy, og utkikkspunktet ligger på 700 meter over havet.

Foto: Tale Hauso / NRK

Vil gjøre fossen mer tilgjengelig

Noen utkikksplattformer ble tatt i bruk i forrige sesong, men nå er det hovedområdet foran Fossli hotell som blir finpusset før åpning på mandag.

– Det er hovedattraksjonen. Vi har sett på turistene i hele vår at de har siklet og lengtet etter å komme ned her og ta bilde og føle på å stå på denne store, fine broen, sier Stana.

– Det er veldig viktig å sikre utkikkspunktet, og gjøre utsikten mer tilgjengelig for folk. Da kan folk se den mye bedre og på en tryggere måte.

Atle Stana på Vøringsfossen

STANA: Atle Stana, anleggsleder i Mesta, kikker på fossen.

Foto: Tale Hauso / NRK

34 millioner kroner

Riksvei 7 over Hardangervidda er nasjonal turistvei, og oppgraderingen rundt Vøringsfossen er en del av den satsingen.

Området har vært preget av slitasje lenge. Kanten mot foss og juv har ikke vært sikret. På alle juvkanter er det nå nettinggjerder. Det ferdige komplekset skal få gangbro over fossen, nye stier og skikkelige parkerings- og toalettfasiliteter.

Dårlig sikkerhet

TEGNING: Slik skal det se ut når det er ferdig, mener arkitekten.

Foto: Carl-Viggo Hølmebakk AS Arkitektkontor / Illustrasjon

Med pengesekken står Statens vegvesen, Eidfjord kommune, Hordaland fylkeskommune og Hardangerrådet.

Første byggetrinn har en prislapp på 34 millioner kroner. Prosjektet er tegnet av arkitekt Carl-Viggo Hølmebakk, og når hele området til slutt er sikret, skriver man etter planen 2020 i kalenderen.

Arbeid ved Vøringsfossen

2020: Det ferdige prosjektet skal stå ferdig i 2020.

Foto: Tale Hauso / NRK

Får hjertet i halsen nesten hver dag

Slik det er nå, ser anleggsarbeidere farlige situasjoner nærmest daglig.

– Nede ved riksveien ser vi akrobater omtrent hver dag. Vi stopper opp, får hjertet i halsen, ser på folk og lurer på om de kommer til å falle, sier Stana.

– Tror du de kommer til å holde seg innfor gjerdet nå?

– Jeg håper de fleste gjør det. Jeg mener at du får veldig gode bilder fra innsiden av gjerdet, og plattformene er laget til slik at de er på de beste utkikkspunktene.

Vøringsfossen