NRK Meny
Normal

Denne uken bulker vi mest

Køer og kaos ved kjøpesentrene gjør seg dårlig sammen med førjulsstressede bilister. Uken før jul øker antall bilskader med nesten 30 prosent.

Bulket bil

KOLLISJONSUKEN: Et ikke veldig uvanlig syn i disse førjulstider.

Foto: Arkivfoto: Annette Berentsen / NRK

– Vi ser en tydelig tendens til økning i antallet bilskader fra nå og frem til 24. desember, sier seksjonsleder Ketil Voll i bilskadeavdelingen i Tryg forsikring. På denne tiden oppstår uvanlig mange av kollisjonene på parkeringsplasser ved kjøpesentre.

Ketil Voll

– Kjøreferdighetene senkes

Han oppfordrer bilistene til å ta det med ro i trafikken og heller velge kollektivtransport om man synes julestresset blir for mye eller det er for glatt ute.

– Mange er ute og kjører i disse siste ukene før jul, noe som bidrar til at skadefrekvensen øker. Dårlig tid og stress senker kjøreferdighetene, og det er lett å glemme å se i speilet. Også dårlig vær, mørke og ofte glatte veier bidrar til å gjøre juletrafikken utrygg, sier Voll.

Statistikk fra selskapet viser at parkering i trange parkeringshus er noe av det mest stressende bilister kan bli utsatt for. Hele 51 prosent oppgir at dette er krevende og ubehagelig. 31 prosent sier det samme om lukeparkering, mens 16 prosent også ser på rygging som et ork.

Roligere i romjulen

Trøsten får være at det snart blir lettere å være bilist.

– Romjulen er en av de aller fredeligste periodene i året når det gjelder bilskader, sier Voll.

Siste video

Vestlandsrevyen 20.55 - tirsdag 20. mars
Programleder: Mariann Reikerås
Programleiar: Mariann Reikerås