Hopp til innhold

Denne teknologien gir 22 millioner ekstra fat

Unik teknologi fra bergensselskap gir økt utvinning for Statoil.

Statoil har startet våtgasskompresjon på havbunnen på Gullfaks-feltet i Nordsjøen.​ Den unike teknologien øker utvinningen med 22 millioner fat oljeekvivalenter og forlenger platåproduksjonen med om lag to år fra Gullfaks Sør Brent-reservoaret, melder selskapet.

I midten av september startet Statoil også Åsgard havbunnsgasskompresjon.

Havbunnsgasskompresjon

OVER 1.000 TONN: Systemet på havbunnen ved Gullfaks består av en beskyttelsesstruktur som veier 420 tonn, en kompressorstasjon med to kompressorer på fem megawatt hver som samlet veier 650 tonn, og alt nødvendig utstyr for strømforsyning og styring av anlegget på plattformdekket.

Foto: Statoil

Det er bergensselskapet Framo Engineering som har stått for designet og byggingen av systemet til Gullfaks. Kontrakten hadde i 2012 en verdi på rundt 900 millioner kroner, og Framo skulle i utgangspunktet levere i november i år.

– Vi er veldig stolte over å ha gjennomført et så krevende nybrottsprosjekt med oppstart før opprinnelig plan, sier Margareth Øvrum, konserndirektør for Teknologi, Prosjekter og Boring i Statoil.

– Ser store muligheter

I dag er forventet utvinningsgrad for Gullfaks Sør Brent-reservoaret 62 prosent. Kombinasjonen av havbunnskompresjon og konvensjonell lavtrykksproduksjon i en seinere fase, vil kunne løfte den til 74 prosent.

0060343 - Margareth Øvrum - Photo Trond Isaksen - Statoil Margareth Øvrum

FORNØYD: Margareth Øvrum, konserndirektør for Teknologi, Prosjekter og Boring i Statoil.

Foto: Trond Isaksen

– Havbunnsbasert prosessering og gasskompresjon representerer neste generasjons olje- og gassutvinning. Med dette har vi tatt et stort steg framover, sier Øvrum.​

Det er også mulig å knytte andre havbunnsbrønner opp mot våtgasskompressoren via eksisterende rørledninger. Stasjonen er allerede klargjort for nye tilkoblinger.

– Vi ser store muligheter for våtgasskompresjon på norsk sokkel. Det er et effektivt system og et konsept som kan brukes for økt utvinning på små og mellomstore felt. Vi jobber for å identifisere flere kandidater som kan egne seg, sier Kjetil Hove, områdedirektør for Drift Vest i Statoil.