Denne majestetiske hjorten er ikke redd for mennesker

I løpet av kort tid har flere vakre hjorter kommet tett på folk i tettbebygde strøk i Bergen. – Fascinerende, sier Sandra Kårstad, som fikk nærkontakt med en svær kronhjort.

Hjort i Sædalen

SE VIDEO: Sandra Kårstad kom tett på denne flotte hjorten i Sædalen. Skru opp lyden for å høre hvordan hun og moren reagerte da de kom tett på.

Sandra Kårstad og moren hennes fikk en kjøretur litt utenom det vanlige da de var på vei hjem til Midtun i Bergen forrige uke.

– Vi kjørte gjennom Sædalen, og så at det sto flere biler med blinkende lys. Vi trodde først det hadde vært en ulykke, men så ganske for at det skyldtes en stor og flott hjort som gikk og spiste langs veien, forteller Sandra Kårstad til NRK.

Hun fant frem kamera og fanget det hele på film.

Kårstad har sett hjort mange ganger, men har ikke opplevd at de har vært så tett på mennesker før.

– Den var veldig nær bilene og virket ikke redd for mennesker eller biler i det hele tatt. Det var veldig fascinerende, og flere stoppet for å se på, sier Kårstad.

Historier om slike «byhjorter» kjenner man fra flere steder.

Vebjørn Veiberg, Norsk institutt for naturforskning

Dukket opp i nytt nabolag

Kort tid før dette dukket en stor hjort opp i et nabolag på Mannsverk, i hagen til NRK-journalist Kjell Jøran Hansen:

Hjort på Landås

MORGENGJEST: NRK-journalist Kjell Jøran Hansen våknet opp til denne svære karen i hagen sin tidligere i høst. Video: Kjell Jøran Hansen

Hjorteforsker Vebjørn Veiberg i Norsk institutt for naturforskning blir ikke overrasket når han høre om de to hjortemøtene.

– Hjorten er et villdyr, men den viser seg i mange sammenhenger til å vende seg godt til folk og ikke utvise så mye frykt for dem. Den trenger bare å bli trygg på omgivelsene, sier han.

– Så historier om slike «byhjorter» kjenner man fra flere steder, spesielt der man har naturlige oppholdsområder fra hjorten som grenser til bynære områder, fortsetter han.

– Ikke farlig

Hjorteforskeren sier at det ikke er et økende fenomen at hjorten oppholder seg nært mennesker.

– Man må nesten vurdere det lokalt, men jeg vil ikke si at det nasjonalt eller på Vestlandet generelt er økende. Men det kan jo gå i bølgedaler fra sted til sted, sier Veiberg.

Hvordan skal én forholde seg til å møte en hjort utenfor døren?

– Man trenger ikke tenke at det er farlig, men har man hund kan det hende både den og hjorten vil oppføre seg annerledes. Men det er ikke noe farlig å være i nærheten av hjort, sier Veiberg.