Denne kan gjøre pollensesongen enda lenger

Pollensesongen i Norge kan i fremtiden bli utvidet med tre uker. En ny pollenplante er nemlig på vei til landet.

Beiskamrosia

BEISKAMBROSIA: Kan bli en plage for allergikere i Norge.

Foto: Dalgial / Wikimedia commons

– Dette er ikke bra, sier seniorforsker i Astma- og allergiforbundet, Hallvard Ramfjord.

Han snakker om planten beiskambrosia, en av de mest allergi-bærende pollenplantene som blomstrer relativt sent i sesongen.

Nå er den registret overvintrende i Skåne i Sverige. Og forskerne er bekymret for at planten er i ferd med å få fotfeste i Norge.

Dukket opp i Norge

Blir det varmere vil den også kunne etablere seg her til lands. Med det vil planten bli en plage for en million norske pollenallergikere. Så mange som en av fire nordmenn sliter nemlig med pollenallergi.

Det er registret pollen fra beiskambrosia i Østfold og i Trondheim. Så langt har likevel planten ikke klart å overvintre i Norge. Faren for at det skal skje er likevel overhengende.

En spredning av den her i landet vil kunne utvide pollensesongen med en ekstra måned på høsten. På den måten kan allergikere i fremtiden måtte regne med pollenplager langt ut i september.

– For dem som er allergisk mot alle typer pollen starter pollensesongen i sør allerede i februar. Derfor kan eksponeringen i fremtiden bli veldig lang og immunitetsapparatet tilsvarende nedslitt. Relativt små pollenmengder så sent som i september vil slå relativt hardt ut på en sliten allergiker.

Hallvard Ramfjord, pollenanalytiker

FRYKTER FREMTIDEN: Seniorforsker Hallvard Ramfjord i Astma- og allergiforbundet.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

Til Europa via sjøveien

Beiskambrosia er i familie med burota. Den frigjør en av de mest allergibærende pollentypene på verdensbasis.

Planten er trolig fraktet til Europa via skipstrafikk fra USA. Der kalles planten for ragweed, og forårsaker store allergiproblemer. på samme måte som bjørk gjør hos oss.

– Her i Europa startet det hele nede i Middelhavsområdet for 40 til 50 år siden. Derfra har beiskambrosiaen jobbet seg nordover, sier Ramfjord.

– Med de klimaendringene vi har for tiden så vil nok milde vintre og varme somre være med på at planten vil kunne sette frø og overvintre også her, sier Hallvard Ramfjord i Astma- og allergiforbundet.