Denne helgen har Bergen en klump i magen

Søndag kan Brann ha rykket ned for første gang på nesten 30 år. Hva gjør det med kjærlighetsforholdet mellom bergenserne og sportsklubben?

I morgen kan sportsklubben i deres hjerter rykke ned til førstedivisjon. Det kan sende Vestlandets hovedstad ut i en kollektiv hjertesorg, skal vi tro vår egen reporter:

SE VIDEO: Hvordan vil Bergen takle et nedrykk? NRK-reporter Oddgeir Øystese går tett på bergensernes kjærlighetsforhold til SK Brann.

Komiker Marit Voldsæter setter ord på hvordan Bergen by har det denne helgen.

– Det er krise å tenke på at vi kan rykke ned. Det gjør ordentlig vondt.

For Bergen elsker Brann. Kjærlighetsforholdet mellom byen og fotballklubben får i morgen sin største test på lenge: Kan SK Brann overleve i toppen av norsk fotball?

Hvis du har hatt kjæreste noen gang, og er redd for å miste kjæresten din. Det kan stikke så dypt som det.

Marit Voldsæter

Det er 28 år siden Brann sist var nede på nest øverste nivå. Siden det har sportsklubben aldri vært så nære stupet som i år.

Marginene er små og ingenting garantert. Søndag kan Brann rykke ned fra Eliteserien i fotball.

– Som en kjærlighetssorg

Mange i Bergen har en vanskelig uke denne uken. Eduardo "Doddo" Andersen er kjent som Bergens Tidendes Brann-blogger. Han har et mildt sagt lidenskapelig forhold til klubben.

Eduardo Doddo Andersen

ET SPESIELT FORHOLD: Forholdet mellom Brann og Bergen er komplekst, forteller Eduardo 'Doddo' Andersen. Men han mener bergenserne må ta mye av skylden for at forholdet skranter iblant.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

– Det er en klump i magen nå. Det er omtrent som om du skal komme deg over en kjærlighetssorg. Du prøver å ha tankene andre steder, jobbe med andre ting og plassere vekk den følelsen.

– Men den ligger der og murrer hele tiden. Og den kan eksplodere enten i positiv eller negativ retning. Er du bergenser er du tett knyttet til Brann.

Vinner Brann i Haugesund får de spille kvalik om å beholde plassen. Taper de, er de avhengig av hjelp fra Stabæk mot Sogndal.

Det beste laget i Norges nest største by kan altså søndag være ute av det gode selskap i norsk fotball.

– Som å miste kjæresten din

En ekte erkebergenser har det veldig vondt i disse dager. Marit Voldsæter er godt kjent for å elske Brann, og kjenner på lidelsen overfor sin store kjærlighet i disse dagene.

Marit Voldsæter

GJØR VONDT: Marit Voldsæter sammenligner det å skulle rykke ned med Brann som å skulle miste kjæresten sin.

Foto: Erik Dyrhaug / NRK

– Det er utrolig nifst å tenke på. Det er en slags klo inni deg, som ikke er forbundet med noe positivt i det hele tatt. Jeg gruer meg veldig til søndag, sier hun.

Voldsæter har vært sterkt delaktig i supportergrupperingen Softball, som jobber for å skaffe penger til å kjøpe spillere til klubben.

– Bergenserne blir revet med når det går bra, og vi blir lei oss når det går rådelig. Vi er så mange sammen om det. Det er et slikt samhold, at vi smitter hverandre. Om du har en grei dag, blir den bedre eller dårligere av å være sammen med andre som har det på samme måten.

Jeg elsker denne situasjonen.

Rikard Norling

I morgen kan komikeren bli vitne til en ekte tragedie for laget hun er så glad i.

Hun prøver å forklare hvor stor kjærligheten til klubben er.

– Hvis du har hatt kjæreste noen gang, og er redd for å miste kjæresten din. Det kan stikke så dypt som det. Det er de store følelsene her. Det er ikke slik at «ja ja, neste år rykker vi opp igjen».

– Det er krise.

Brann-supporter

LIDELSE OG LIDENSKAP: «Ekte lidelse har et navn», sier man ofte om Brann i Bergen. I år har det blitt mye av det.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

«Det er ikke deg, Norling, det er oss»

Selv om resultatene har vært elendige, har trener Rikard Norling på merkelig vis fremdeles en solid dose tillit. Det er ikke dagligdags i en by med mye følelser, press og forventninger knyttet til klubben.

Det er som om bergenserne har jobbet ekstra godt med kjærlighetsforholdet i 2014, og tenker «Det er ikke deg, Norling, det er oss.»

Folk flokket til stadion da det gjaldt som mest mot Sogndal forrige helg. Tribunene var fulle – og Brann ble båret frem til en 2-1-seier.

– Han er veldig sympatisk, men svarer veldig svevende. Du har ikke noe å ta ham på. Han har klart å sjarmere oss, men jeg vet ikke om han skjønner hvor redde vi er. Han burde vært kjemperedd selv.

Eduardo Andersen forsøker å sette ord på hva som skjer oppe i den jevne bergenser sine hoder i disse dager.

– Nå kjenner vi at vi lever. Interessen for Brann går motsatt vei av resultatene. Den er stigende. Vi liker det der når vi har kniven på strupen.

Rikard Norling

FÅR ET KICK: Rikard Norling forsøker å holde følelsene i sjakk, men innrømmer at han liker kicket en nedrykksstrid bringer med seg.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Og det er ikke bare partneren i forholdet sin feil at det er krisestemning, mener han.

– Vi bergensere må skylde litt på oss selv også. Vi svikter vi også. Vi klarer ikke enes om noe, og skaper konflikt ut av ingenting. Vi klarer ikke å trekke i samme retning.

Norling elsker det

På Brann Stadion sitter andre part i kjærlighetsforholdet, og mannen som har størst mulighet til å gjøre noe med situasjonen. Trener Rikard Norling.

De kommer til å kose seg der og da om vi rykker ned. Men så blir de lei seg når neste sesong begynner.

Eduardo "Doddo" Andersen, om resten av Fotball-Norge

– Bergensernes følelser er fantastiske og har vært fantastiske, sier svensken.

Han innrømmer at det er følelser i sving i et trener-hjerte denne helgen. Men mens bergenserne lar lidenskapen skylle over dem, forsøker Norling å ikke la seg rive for mye med følelsesmessig.

– Det er viktig kamp, men det kan man si om veldig mange kamper i det siste. Presset har vært der i alle de siste kampene.

Men mens bergenserne biter negler, liker Norling seg. Han ser fordelen med å heller spille en nedrykkskamp enn en ubetydelig kamp midt på tabellen.

– Jeg elsker denne situasjonen. Den pulsen som er nå, og det kicket en får om en klarer det er vanskelig å få noen andre steder.

Og om man ikke klarer det?

– Det er en viktig del av livet og karrieren hva en gjør med det. Det er mange som har falt, men forskjellen er hvordan man reiser seg og hva man lærer av det.

Om han merker at spillerne har en klump i magen, jobber han hardt for at den ikke blir med ut på Haugesund stadion.

– Som supporter kan man tillate seg å ha den klumpen i magen. Men det er ikke bra for den som løper rundt på banen og skal prestere. Da lever den sitt eget liv og kanskje påvirker prestasjonen negativt.

kok

NU KÖR VI: Brann-supportere kommer i hopetall til Haugesund. Søndag kveld kan Brann være rykket ned fra Eliteserien.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

– Alle andre vil savne oss

Forholdet mellom Brann og Bergen har vart i over 100 år. Det tar uansett ikke slutt på søndag – uansett hva som skjer.

– I motsetning til den vanlige kjærligheten mellom to personer, så går ikke dette over. Det er ikke snakk om å svikte Brann noensinne, selv om de skulle rykke ned, sier Andersen.

– Rykker vi ned, så fornyer vi årskortet. Da trenger vi hvert fall å gå på stadion, sier Voldsæter.

Hvordan tror bergenserne at resten av Fotball-Norge vil ta det om Brann rykker ned?

– Jeg tror de vil kose seg. Spesielt i Haugesund. Jeg tror de heier mest på at vi skal rykke ned. Men jeg har sett undersøkelser rundt om i andre klubber og byer. Da sier jo de fleste at de har lyst å ha Brann i Eliteserien, sier Voldsæter.

– Hele Fotball-Norge skjelver, tror "Doddo".

– De vet at om Brann rykker ned, så er det ikke bare tragisk for bergensere, men for hele Fotball-Norge. Vi mister klassikere som Brann-Rosenborg, som kan bli erstattet med Mjøndalen-Rosenborg. Det tror jeg ikke noen i fotballforbundet, i Rosenborg eller noen andre syns det er gøy.

– De kommer til å kose seg der og da om vi rykker ned. Men så blir de lei seg når neste sesong begynner og Brann ikke står på terminlisten.

Laster innhold, vennligst vent..