Hopp til innhold

Denne banksjefen går mot strømmen

Mens de store bankene legger ned lokale filialer, går lille Tysnes Sparebank stikk motsatt vei. Nå ber de lokale småsparere kjøpe «folkeaksjer» for å hjelpe banken å vokse.

Dag Sandstå, Tysnes Sparebank

MOTSTRØMS: Tysnes Sparebank inviterer lokale bedrifter og privatpersoner til å kjøpe seg inn. Målet er å bygge ut der andre legger ned, forklarer banksjef Dag Sandstå.

Foto: Privat

Vi har gjort beregninger som viser at lokale filialer flere steder vil være svært lønnsomme.

Dag Sandstå, banksjef i Tysnes Sparebank

– Jeg vil ikke uttale meg om Sparebanken Vest. Hvorfor de legger ned, må du spørre dem om. Men vi har gjort beregninger som viser at lokale filialer flere steder vil være svært lønnsomme, sier Dag Sandstå, banksjef i Tysnes Sparebank.

I slutten av september varslet Sparebanken Vest at de vil legge ned ni filialer i Hordaland.

Dermed følger de opp en nasjonal trend, som kommer som en konsekvens av at stadig flere får gjort unna sine finansielle ærender i nettbanken. Nedleggingene blir likevel møtt med protester flere steder, og i Sunnhordland er det nå tatt initiativ til å børste støvet av den gamle bankbussen.

Men Sandstå i Tysnes Sparebank mener altså at de skal klare å få lokale filialer til å gå rundt, selv uten hjul. Derfor vil de bygge ut filialer der andre legger ned.

Video Siste dag med bankbuss

OVERFLØDIG?: Den gamle bankbussen kan bli løsningen for kunder som ønsker fysisk kontakt med banken. Men når Tysnes Sparebank går med utbyggingsplaner der andre legger ned, kan bussen bli overflødig.

Foto: NRK

– Det er litt motstrøms, ja, medgir Sandstå.

Inviterer lokale investorer

I dag har Tysnes Sparebank én filial – på Tysnes. Bankens ambisjoner er å vokse i Hardanger, Sunnhordland, Os og Fusa.

– Kvinnherad og Stord er steder som er svært aktuelle for å opprette nye filialer. Men vi har ikke helt bestemt oss, og det er en del ting som må falle på plass. Blant annet må vi finne egnede lokaler, sier Sandstå.

Tysnes Sparebank har så langt i år en vekst på 20 prosent, langt over landssnittet for banker på 6-7 prosent. For å gjennomføre den planlagte videre veksten trenger banken imidlertid økonomisk hjelp.

Mange vet hva det betyr å ha en kontaktperson i stedet for å møte en telefonsvarer eller et stort sentralbord når du ringer.

Dag Sandstå, banksjef i Tysnes Sparebank

Nå går de ut og ber lokale næringsdrivende og privatpersoner tegne egenkapitalbevis for å hente inn minst 30 millioner kroner.

– Vi har stor pågang av nye kunder. Skal vi klare å ta imot alle disse, trenger vi å øke egenkapitalen, sier Sandstå.

– Treffer ikke «renteshopperne»

Kapitalutvidelsen skal skje på nyåret. Da kan folk tegne seg for en såkalt «folkeaksje» på 10.500 kroner. Men før den tid trenger de garantister for høyere beløp.

– Er det mange som står i kø for å kjøpe seg inn i banken?

– Vi har bare markedsført det lokalt, men interessen er stor. Jeg er ganske trygg på at vi skal klare dette ved hjelp av lokale bedrifter og private, sier banksjefen.

Nettbank

TREFFER IKKE ALLE: – Du har gruppen av lojale, gode kunder, og så har du dem som er ute og «shopper renter». Den siste gruppen treffer vi nok ikke veldig godt, medgir Dag Sandstå, banksjef i Tysnes Sparebank.

Foto: Andersen, Aleksander / NTB scanpix

Hans beregninger viser altså at det er lønnsomt å satse på lokale filialer. Dessuten åpner det seg et marked når andre banken satser mindre på fysisk tilstedeværelse.

– Vi registrerer at de andre bankene i regionen avvikler kontorer. Vi har planer om å øke med flere kontorer, for å være lokale og nær kunden. Det er veldig mange som har vært kunde i en lokal sparebank lenge, og vet hva det betyr å ha en kontaktperson i stedet for å møte en telefonsvarer eller et stort sentralbord når du ringer.

Sandstå medgir at de ikke er like attraktive for alle bankkunder.

– Du har gruppen av lojale, gode kunder, og så har du dem som er ute og «shopper renter». Den siste gruppen treffer vi nok ikke veldig godt, men det er mer enn nok folk i den første, mener Sandstå.