NRK Meny
Normal

Politiet rykket ut til demonstrasjon

To politipatruljer rykket ut da aksjonister demonstrerte for bedre byluft i Fjøsangerveien fredag morgen.

Hallvard Birkeland og Tom Skauge i samtale med politi

TRAFIKKAKSJON: Aksjonistene Hallvard Birkeland og Tom Skauge forklarer seg for politiet etter demonstrasjonen i Fjøsangeveien.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Aksjonen fant sted i krysset Fjøsangerveien / Fabrikkgaten ved Solheim kapell mellom halv åtte og åtte. Under 20 aksjonister hadde funnet veien til demonstrasjonen, som ifølge aksjonist Hallvard Birkeland ikke hadde til hensikt å hindre trafikken, men å gjøre bilistene oppmerksomme på luftkvalitet-saken før valgdagen.

- Lever i lovløs by

- Vi lever i en lovløs by, hvor luftforurensingen er ti ganger over det lovlige nivået uten at noen griper inn og iverksetter tiltak, sier SV-politiker og demonstrant Tom Skauge.

LES OGSÅ: – Lufta tar livet av folk | Bergen åpner for køprising | Byrådet vil starte bygging av Bybane til Åsane allerede i 2015

Ikke alle var enige i at trafikken fikk gå uhindret. Flere sinte bilister kontaktet politiet, som rykket ut til stedet med to patruljer.

Demonstrasjon for bedre luft på Danmarksplass

DÅRLIG OPPMØTE: Oddny Miljeteig (i rødt) var en av aksjonistene som deltok i aksjonen fredag morgen.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

- Aksjonistene gikk kun over på grønt, men de trykket på knappen hele tiden. Det gjorde at trafikken gikk tregere enn normalt. Til vanlig er det ikke så mange som bruker den fotgjengerovergangen, sier politiets operasjonsleder, Jan Steimler, til NRK.no.

Politiet: - Kan få konsekvenser

Demonstrantene var i ferd med å pakke sammen da politiet kom, og ingen ble anmeldt på stedet.

- Demonstrasjonen var ikke varslet på forhånd, selv om den var organisert. Slike ting skal politiet ha beskjed om. Vi må vurdere i etterkant om dette skal få noen konsekvenser, sier Steimler.

Representanter for SV, Venstre, Miljøpartiet De Grønne og aksjonsgruppen Ren Luft Danmarksplass deltok i demonstrasjonen.

Skuffet over lavt oppmøte

Hallvard Birkeland innrømmet ved åttetiden at han var litt skuffet over at ikke flere hadde tatt turen for å delta i demonstrasjonen.

- Engasjementet er på topp blant de som er her i dag. Men dette var kanskje litt for tidlig på morgenen for mange, sier Birkeland til NRK.no.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Siste video

Programleder: Jan Børge Leirvik
Programleder: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik