Under et tilsyn den 19. februar i år avdekket Mattilsynet en lang rekke alvorlige funn i kjøttbutikken.
Butikken har holdt til på Nesttun i Bergen siden slutten av 2014.
I Mattilsynets rapport skriver inspektørene at «det lå bedervet kjøtt i øverste hylle på kjølerommet. Kjøttet var misfarget og så gammelt at det avga sterk sur lukt. Der lå også uemballert kjøtt som skulle kastes ved siden av annet uemballert kjøtt som skulle brukes.»
Ilagt omsetningsforbud
Dessuten:
- I en fryseboks lå kjøtt mellom, under og oppe på store mengder rimfrost og rusk.
- Avfall ble oppbevart i samme kasser som varer som skulle selges.
- Butikken hadde ikke system og rutiner for sporing av varer.
- Bildekk ble oppbevart i området mellom utsalg og kjøkken.
Mattilsynet lister opp totalt 26 punkter i sin rapport. En lang rekke av observasjonene handler om synlig skitt, og slitt og rustet utstyr.
Butikken ble stengt på dagen, og eieren ble ilagt omsetningsforbud for kjøtt og pølser med innhold av ulovlig fargestoff. Regelbruddene blir, ifølge rapporten, vurdert som «svært alvorlig for mattryggheten».
Fortsatt stengt
– Det er alltid alvorlig når Mattilsynet stenger en butikk med umiddelbar virkning. Vi gjør det kun i tilfeller vi anser det som helt nødvendig. I denne butikken sto det svært dårlig til, sier seniorinspektør Irmelin H. Grini.
Mattilsynet påla kjøttbutikken å holde stengt til et nytt tilsyn er gjennomført, og det blir vurdert som forsvarlig å åpne butikken igjen. Grini opplyser at butikken er fremdeles stengt.
Da NRK besøkte butikken onsdag, hang det en lapp på døren, der de stengte dørene blir begrunnet med oppussing. Ifølge Mattilsynet er det ikke regelverk som tilsier at bedriften er pliktig til å oppgi hvorfor butikken holder stengt.
Hvorvidt det har blitt solgt bedervet kjøtt, vet Mattilsynet heller ikke. I dette tilfellet ble det ansett som nok å stenge dørene.
- Det er jo en fare for at folk kan ha kjøpt bedervet kjøtt. Det er jo nettopp for å hindre at folk blir syke at vi har strenge regler på dette området og at vi er på tilsyn og stenger der det er nødvendig. Når man lager og selger mat til andre tar man på seg et stort ansvar for at maten er trygg å spise, sier Greni.
Ikke sprett
– I saker der det er snakk om bedrifter som selger varer til et større geografisk område, ville vi gått ut med en advarsel. I dette tilfellet har ikke varene blitt spredt til et stort område. Publikum varsles normalt i tilfeller der man har funnet smittestoff i konkrete varer og de skal trekkes av markedet, samt i tilfeller der varene er distribuert i større områder, sier Grini.
Eier av Bergen Kjøtt og Delikatesse har ikke besvart gjentatte henvendelser fra NRK onsdag formiddag.