Hopp til innhold

De lar seg frivillig smitte med e. coli

Studenter i Bergen har drukket en milliard bakterier hver og håper de kan bidra til å redde titusenvis av liv.

ecoli

SMITTET: De har fått seg «hybel» på Haukeland mens de er smittet av e. coli-bakterier. Fra v. Susanne Utklev, Katrine Tryti Lindseth og Eirin Bogstrand Mogen.

Foto: Christian Lura / NRK

– Det smaker ikke akkurat godt. Litt ... beskt, sier Eirin Bogstrand Mogen.

Hun og vennene Susanne Utklev og Katrine Tryti Lindseth har fått midlertidig studenthybel på Haukeland universitetssykehus. Her har de ligget en uke etter frivillig å ha svelget en milliard e. coli-bakterier som forårsaker kraftig diaré.

– Jeg fikk vondt i magen. Og det ble mange turer på toalettet. Men det gikk over etter en dag, sier Mogen.

Langvarig forskning

De er prøvekaniner for forskere som leter etter den rette stammen av etec-bakterien, en variant av e. coli. Arbeidet har pågått i årevis. Denne bakterien forårsaker kraftig diaré, som blant mange turister utsettes for under varmere himmelstrøk.

For underernærte barn kan bakterien være dødelig. Anslagsvis 50 millioner små barn blir smittet av alvorlig diarésykdom hvert år. Titusener dør av etec-bakterien.

Den nye vaksineprototypen er utviklet av forskere ved Uni research. Den skal kunne være klar til høsten.

diare

SMITTET: Lille Kinza var bare 15 dager gammel da dette bildet av henne og moren ble tatt i Islamabad like før jul. Den lille jenten led av diaré. Unicef anslår at 53.000 pakistanske barn dør av diaré hvert år etter å ha drukket forurenset vann.

Foto: Farooq Naeem / AFP

– Etisk utfordrende

– Vaksinen skal kunne forhindre at sykdommen bryter ut. Hvis barn blir vaksinert mens de er små, kan det redde dem fra å dø eller fra å utvikle funksjonshemninger, sier infeksjonsspesialist Kurt Hanevik ved Universitetet i Bergen.

Han leder studien av de frivillige smittepasientene. Til nå har rundt 30 latt seg smitte av etec-bakterien.

– Fordi vaksinen også vil hjelpe mot turistdiaré, tror vi det er kommersielt interessant for legemiddelfirmaer å satse på den. Da blir prisen lavere, og pris er ofte det største problemet når man skal lage vaksiner som skal hjelpe mange fattige, sier Hanevik.

ecoli2

SPESIALIST: Infeksjonsspesialist Kurt Hanevik ved Universitetet i Bergen innrømmer det har vært etisk utfordrende å bruke mennesker i arbeidet med å utvikle vaksinen.

Foto: Christian Lura / NRK

Han innrømmer det er etisk utfordrende å påføre sykdom på mennesker.

– I dette tilfellet er det den eneste måten fordi vi ikke har en god dyremodell. Det er helt andre varianter som smitter dyr. Selv om det er etisk utfordrende, har vi landet på at hensikten helliger middelet. Vi kan hjelpe mange, mener Hanevik.

– Noe å fortelle barnebarna

Legestudentene på isolat mener de har god nytte av å prøve tilværelsen som pasienter.

– Vaksinen blir kjempeviktig. Dette blir noe å fortelle barnebarna at vi var med på, sier Susanne Utklev.

– Det er fint å føle at vi er med på noe viktig. Det skjer ikke så ofte, sier Mogen.