Hopp til innhold

De kan få lengre arbeidsuke og miste betalte pauser

Regjeringen vurderer flere forslag for å gjøre norsk oljeutvinning mer lønnsom. – Oljearbeiderne føler seg presset fra alle kanter, sier fagforeningen.

Jobbsituasjon på Statfjord C

MÅ JOBBE MER FOR MINDRE?: Ifølge fagforeningen Safe betyr fjerning av betalt pause en lønnsreduksjon på 8,33 prosent. I tillegg foreslås det å gi oljearbeiderne lengre arbeidsuker.

Foto: Harald Pettersen / Statoil

Norsk oljenæring har lenge klaget over at særnorske krav til blant annet helse, miljø og sikkerhet svekker konkurransekraften, og regjeringen ønsker tiltak for å få en mer kostnadseffektiv oljeutvinning.

Nå er en ny rapport med forslag til tiltak fra Petroleumstilsynet oversendt Arbeids- og sosialdepartementet og Olje- og energidepartementet, skriver Bergens Tidende.

Blant forslagene er å øke gjennomsnittlig arbeidsuke fra 36 til 38 timer. Det betyr 104 timer mer arbeid i året. I dag er et årsverk på norsk sokkel 1.877 timer, mens det på britisk sokkel er 2.496 timer.

LES OGSÅ: Over 700 mistet jobben i oljebransjen i sommer

– Frykter utslitt arbeidsstokk

Rapporten foreslår også å fjerne ordningen med en time betalt pause ved tolv timers arbeidsdag, samt oppmyking av 1/3-regelen, som sikrer alle arbeidstakere rett til å avspasere en tredel av gjennomført arbeidsperiode.

Roy Erling Furre

BEKYMRET: Roy Erling Furre i Safe.

Foto: Magnus Stokka

Ifølge fagforeningen Safe betyr fjerning av betalt pause en lønnsreduksjon på 8,33 prosent. De advarer regjeringen mot flere av forslagene.

– Vi frykter lange arbeidsøkter og utslitt arbeidsstokk (...) Oljearbeiderne føler seg presset fra alle kanter, som en følge av den dramatiske nedgangen i aktivitet på norsk sokkel, sier Roy Erling Furre, HMS-ansvarlig og 2. nestleder i Safe.

Furre mener det største innsparingspotensialet ligger i å redusere kostnadene i oljeselskapenes egne operasjoner på sokkelen.

Arbeids- og sosialdepartementet skriver i en e-post til Bergens Tidende at tiltakene er til dels dyptgripende og prinsipielle, og krever nøye vurdering før de eventuelt gås videre med.

LES OGSÅ: – Vi vil komme styrket ut av krisen