NRK Meny
Normal

De kan få lengre arbeidsuke og miste betalte pauser

Regjeringen vurderer flere forslag for å gjøre norsk oljeutvinning mer lønnsom. – Oljearbeiderne føler seg presset fra alle kanter, sier fagforeningen.

Jobbsituasjon på Statfjord C

MÅ JOBBE MER FOR MINDRE?: Ifølge fagforeningen Safe betyr fjerning av betalt pause en lønnsreduksjon på 8,33 prosent. I tillegg foreslås det å gi oljearbeiderne lengre arbeidsuker.

Foto: Harald Pettersen / Statoil

Artikkelen er mer enn ett år gammel.

Norsk oljenæring har lenge klaget over at særnorske krav til blant annet helse, miljø og sikkerhet svekker konkurransekraften, og regjeringen ønsker tiltak for å få en mer kostnadseffektiv oljeutvinning.

Nå er en ny rapport med forslag til tiltak fra Petroleumstilsynet oversendt Arbeids- og sosialdepartementet og Olje- og energidepartementet, skriver Bergens Tidende.

Blant forslagene er å øke gjennomsnittlig arbeidsuke fra 36 til 38 timer. Det betyr 104 timer mer arbeid i året. I dag er et årsverk på norsk sokkel 1.877 timer, mens det på britisk sokkel er 2.496 timer.

LES OGSÅ: Over 700 mistet jobben i oljebransjen i sommer

– Frykter utslitt arbeidsstokk

Rapporten foreslår også å fjerne ordningen med en time betalt pause ved tolv timers arbeidsdag, samt oppmyking av 1/3-regelen, som sikrer alle arbeidstakere rett til å avspasere en tredel av gjennomført arbeidsperiode.

Roy Erling Furre

BEKYMRET: Roy Erling Furre i Safe.

Foto: Magnus Stokka

Ifølge fagforeningen Safe betyr fjerning av betalt pause en lønnsreduksjon på 8,33 prosent. De advarer regjeringen mot flere av forslagene.

– Vi frykter lange arbeidsøkter og utslitt arbeidsstokk (...) Oljearbeiderne føler seg presset fra alle kanter, som en følge av den dramatiske nedgangen i aktivitet på norsk sokkel, sier Roy Erling Furre, HMS-ansvarlig og 2. nestleder i Safe.

Furre mener det største innsparingspotensialet ligger i å redusere kostnadene i oljeselskapenes egne operasjoner på sokkelen.

Arbeids- og sosialdepartementet skriver i en e-post til Bergens Tidende at tiltakene er til dels dyptgripende og prinsipielle, og krever nøye vurdering før de eventuelt gås videre med.

LES OGSÅ: – Vi vil komme styrket ut av krisen

Siste video

I kveldens sending kan du se at både Arbeiderpartiet og Høyre frir til Vestlandet i sin søken etter regjeringsmakt etter stortingsvalget i september,
Sambuarparet Anders Dalland og Irene Danielsen gjer alt for at kyrne skal trivast.
Se opptak av Vestlandsrevyen mandag