NRK Meny
Normal

– Velg oss fordi de andre er kjedelige

Uten kommunisme blir politikken i Norge for kjedelig, mener Alexander Sørnes. Han er førstekandidat for Norges Kommunistiske Parti.

Norges Kommunistiske Parti

NKP: Alexander Sørnes sanker ikke stemmer, men medlemmer.

Foto: Runa Victoria Engen

Han er ærlig på at noe stortingsmandat blir det trolig ikke, førstekandidat i Hordaland, Alexander Sørnes. Men så har han høyere ambisjoner enn som så.

– Vi er ikke i valget først og fremst for å sanke stemmer. Vi ønsker å skaffe flere medlemmer som kan jobbe for et kommunistisk samfunn i Norge, sier Sørnes.

Nord-Korea har endelig innrømmet at de ikke er kommunister. Det gjør jobben vår lettere.

Alexander Sørnes

Da er ikke et samarbeid med dagens regjeringskonstellasjoner det som kommer til å føre fram mener Sørnes. Hverken med rødgrønn, blågrønn eller mørkeblå regjeringskoalisjon.

Et mindre kjedelig valg

– Hvorfor kommunisme?

– Det er litt uinteressant å bare kunne velge mellom Høyre og Arbeiderpartiet, pluss noen støttepartier rundt. Når det krangles om budsjettet idag, så krangler de om små kosmetiske endringer som ikke har så mye å si for folk flest, forklarer Sørnes.

Han tror velgerne blir sittende i sofaen på valgdagen fordi de har blitt fargeblind. Forskjellene på alternativene er for små. Da kan Norges Kommunistiske Parti (NKP) være et spenstig alternativ.

Som kommunister flest vil Alexander Nicolaysen Sørnes ha revolusjon, men en fredelig og avvæpnende revolusjon.

Norges Kommunistiske Parti på 30 sekunder

30 SEKUNDER: Alexander Sørnes fikk 30 sekunder til å forklare hvorfor hordalendinger skal stemme på ham.

Stille revolusjon

– Vi ønsker ikke at alt skal være offentlig eid. Vi vil bare at de sentrale institusjonene skal være offentlige. Som finans, banker og storindustri. Dersom de vokser seg for store og havner på feil hender, får vi en situasjon der de kan holde storsamfunnet nærmest som gissel, fordi bankene vet at de blir reddet av staten uansett, sier Sørnes.

Han viser til finanskrisen i 2008 og de mange landene som fikk skakkjørt økonomi.

– Hva med helse og skole for eksempel?

– Helse vil vi ha offentlig eid. Skole også, men supplert av for eksempel ideelle organisasjoner som ikke har profitt som mål.

I tillegg har partiet som mål å få ansatte til å kjøpe andeler i sitt eget selskap. På den måten mener han at folket vil ta ansvar for bedriften sin på en ny måte.

En uprøvd teori

Det blir ofte sagt om kommunisme at det er en god teori, men noe som ikke fungerer i praksis. NKP sin oppskrift på kommunisme har derimot gått uprøvd mener Sørnes.

– NKP har aldri hatt makten, hverken i Sovjetunionen eller Hviterussland. Nå har Nord-Korea endelig innrømmet at de ikke er kommunister heller, det er vi veldig glade for. Det gjør arbeidet vårt litt lettere.

– Per nå er Rødt godt under sperregrensen og meningsmålingene viser at SV kan komme under sperregrensen også. Det virker ikke som et godt klima for noe som er rødere enn Arbeiderpartiet?

– Det å få tre mandater på Stortinget og være med i den rødgrønne regjeringen er kanskje ikke målet vårt, men å skape mer interesse rundt kommunisme.

Du kan lese mer om partiprogrammet til NKP på deres nettside.

Siste video

Programleder: Marte Rommetveit
Her fortsetter de diskusjonen utenfor studio