NRK Meny
Normal

Legene sikre på at moren skulle dø

Den 49 år gamle tobarnsmoren var sprudlende og ungdommelig, men mangler i dag språk og er varig pleietrengende. – Nå handler det om å finne henne et sted hvor hun kan bli gammel, forteller datteren.

Taxi køyrde inn i politibil

VARIGE SKADER: Taxiulykken i Bergen endret livet til den 49 år gamle kvinnen – og familien. I dag vitnet kvinnens datter i rettssaken om ulykken.

Foto: Alexander Vollevik Larsen / NRK

Kvelden startet med middag på Colonialen og noen glass vin på en bar.

Sammen med sin datter i midten av 20-årene, var kvinnen ute for å feire sin egen 48-årsdag natt til lørdag 23. mars i fjor.

Kvelden endte med at moren ble livstruende skadet og invalid. Nå er hun pleietrengende livet ut.

– Jeg fikk telefonen fra min bror i utlandet midt på natten, og dro til Haukeland med en gang. Jeg trodde ikke det var alvorlig, og satt bare der og slappet av. Plutselig kommer kirurgen ut og sier at mamma skal dø.

Overlevde mot alle odds

Det forklarte kvinnens datter i Bergen tingrett i dag, på den andre dagen av rettssaken mot taxisjåføren som krasjet inn i politibilen som sto parkert på toppen av Puddefjordsbroen.

Men den nå 49 år gamle kvinnen overlevde mot alle odds. I dag bor hun på et sykehjem i Bergen. Hun mangler språk, klarer ikke ta til seg næring på egen hånd og vil være pleietrengende livet ut.

– Hun var veldig ungdommelig og sprudlende. En glad dame.

Den unge kvinnen kjempet mot tårene, da aktor Kjersti Svendsen spurte om hun kunne beskrive hvordan moren var, før den skjebnesvangre taxituren marsnatten i fjor.

– Vi fant på mye gøy sammen, fortalte den unge kvinnen.

Med seg i retten hadde hun kjæresten, som satt blant pressekorpset mens kvinnen avga vitnemålet.

Ler av gamle vitser

Taxi køyrde inn i politibil

IKKE BLÅLYS: Politibilen hadde parkert på broen, men hadde verken blålys eller nødblink på før ulykken skjedde.

Foto: Alexander Vollevik Larsen

Tirsdag vitnet også kvinnens lege fra Haukeland sykehus i retten. Hun fortalte at det lenge var usikkert om kvinnen kom til å overleve på grunn av de omfattende hjerneskadene hun fikk i kollisjonen.

– Det er dramatiske og alvorlige skader. I dag er hun i en tilstand med varierende bevissthet. Hun er fullstendig pleietrengende, og vil aldri kunne gå eller pleie seg selv igjen, sa legen.

Hun fortalte at legeteamet rundt kvinnen i dag jobber for at hun skal kunne svelge litt mat selv, slik at hun igjen kan få oppleve smak og duft. Likevel er det tvilsomt at hun vil være i stand til å spise på egen hånd i fremtiden.

Likevel er det tydelig at kvinnen er seg selv på innsiden, fortalte hennes datter i retten.

– Hun ler ofte og på de riktige stedene. Av gamle vitser og historier jeg forteller henne om livet vårt nå. Det virker som at hun husker ting fra lang tilbake og får med seg ting som skjer, selv om hun trenger hjelp døgnet rundt, sa datteren.

Nå håper familien at 49-åringen skal få komme ut av sykehjemmet hun bor på, og få plass på et bedre tilpasset omsorgssenter.

– Nå handler det om å finne et sted hvor mamma kan bli gammel, sa datteren.

Ikke blålys eller nødblink

I løpet av de to første av de fire dagene som er satt av til rettssaken i Bergen tingrett, er det kommer frem en rekke detaljer om hva som skjedde før, under og etter kollisjonen.

Omfanget på kvinnens skader har bakgrunn i en serie uheldige omstendigheter.

Tre politimenn som kjørte over Puddefjordsbroen fikk øye på en mistenkelig skikkelse stående ved rekkverket på broen.

De parkerte bilen midt i høyre kjørefelt i retning Laksevåg, uten å slå på blålys, parkeringslys eller nødblink.

Politiet frikjent

Bilen skal ha blitt stående mellom to lyktestolper, noe som taxisjåføren og forsvarer Ørnulf Samdal mener bidro til at den var vanskelig å se.

Det burde han ha gjort, mener imidlertid politiet, som senere har blitt frikjent for sine handlinger av Spesialenheten for politisaker.

Årsaken til den manglende varslingen var at de ikke ønsket å fremprovosere at mannen hoppet. Få minutter senere kom taxien med den nå 49 år gamle kvinnen som passasjer opp broen fra Bergen sentrum, før den smalt inn i den stillestående cellebilen.

Kvinnen hadde ikke på seg bilbeltet, noe som bidro til de omfattende skadene hun pådro seg.

Siste video

Hjemmesykepleien i Bergen bytter nøkler med elektronisk lås.
Den nye regjeringa vurderer å kvitte seg med odelslova. Det kjem ikkje på tale, svarer bøndene.