– Unnskyld, hvordan kjøper jeg bussbillett?

Datokjøringen i Bergen rekrutterer nye og uerfarne busspassasjerer. Hardbarkede bilister ringer Skyss for å få hjelp til å bruke denne.

Kjøp av mobilbillett hos Skyss

NYE KUNDER: Ikke alle busspassasjerer er vant til å bruke de nye billettsystemene, eller kjøpe billett via en telefon-app som dette. Den siste uken har busselskapet Skyss fått mange henvendelser fra nye kunder som følge av datokjøringen.

Foto: Ingrid Hognaland / NRK

Kollektivselskapet Skyss har hatt en travel start på det nye året. De har satt 300 nye busser i rute. I tillegg må de håndtere nye kunder som følge av datokjøringen, som fortsetter kommende uke.

LES OGSÅ:

Ringer kundesenteret

Salgs- og markedssjef i Skyss, Hanne Alver Krum bekrefter at busselskapet har fått mange henvendelser, også noen av det mer kuriøse slaget. Blant annet fra førstegangsbussere som ringer for å spørre hvordan de skal kjøpe billett.

– Hvordan går det når hardbarkede bilister skal kjøre kollektivt?

– Vi har hatt noen førstegangstrafikanter med oss. Noen har ringt kundesenteret 177 og fått veiledning. Billettsystemet er ikke alltid så enkelt og man må sette seg inn i det. Men for de fleste så fungerer det fint, og mange har lastet ned billettappen vår.

Vi håper at dette gir en rekrutteringseffekt og at folk vil fortsette å ta bussen.

Hanne Alver Krum, salgs- og markedssjef
Buss og bybane i Bergen

STORBEDRIFT: Skyss administrerer kollektivtrafikken (buss, trolleybuss, bybane, ferge og hurtigbåt) i hele Hordaland.

Foto: Atle Markeng / NRK

LES OGSÅ: Hver sjette bilist brøt datokjøringen

Busstrafikken flyter greit

– Er det plass til alle?

– Ja, vi har opplevd at det stort sett er god plass selv om det i rushet og på enkelte andre avganger har vært fullt.

– Fra sist mandag hadde vi, uavhengig av datokjøringen, planlagt 300 nye avganger. I tillegg har vi iverksatt en del andre tiltak. Trafikken har gått veldig greit. Vårt inntrykk er at folk har fått tilbudet med seg. Både kommunen og Skyss har informert bredt, sier Krum til NRK.

Og legger til: – Vi håper at dette gir en rekrutteringseffekt og at de som ikke pleier å reise med oss vil fortsette med det. Fordi de synes det går greit å ta bussen.

Fortsatt dårlig luft

Den forurensende luften i Bergen har ført til at byrådet innførte datokjøring fra onsdag i forrige uke. Før helgen besluttet altså politikerne å fortsette datokjøringen også mandag, da prognosene for luftkvaliteten fortsatt er dårlige.

De første bilistene har allerede fått datobøter på 1500 kroner.

Fagfolkene strides om datokjøringen faktisk har en effekt. Klimaforskere uttalte til NRK fredag at man trenger langt mer data, også av vær og vind, før man kan slå fast hva som er mest forurensende av biltrafikk, busser, båter i havnen, vedfyring eller andre forhold.

LES OGSÅ: Usikre på om datokjøring gir effekt