Dårlig nytt for byenes omdømme

De siste to årene har nordmenn blitt mer negative til å bo og jobbe i norske storbyer. Mens Oslo kommer dårlig ut, scorer næringslivet i Bergen og Trondheim best.

bergen

BEST PÅ REISELIV: Trondheim kommer bedre ut enn Bergen og Bryggen i Omdømmebarometeret. Men når det kommer til omdømme som reiselivsdestinasjon, kan ingen slå Bergen.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

Det er Omdømmebarometer for 2013 som viser at folk er blitt mer tilbakeholdne og mindre villige til å skulle flytte og bruke penger.

– Undersøkelsen viser at folks oppfatning av næringslivet i de ulike regionene i Norge har kjølnet, sier Stian Rønvåg i PR-byrået Ordkraft.

Sammen med Virke står Ordkraft bak Omdømmebarometeret, som annethvert år tar temperaturen på folks tanker om næringslivet i ulike deler av landet.

Finanskrise-stemning

Etter en høy temperatur og mye positivitet på 2011-barometeret, har folks tro på økonomien falt kraftig siden den gang.

  • Samtlige regioner har opplevd tilbakegang i Omdømmebarometeret.
  • Sammenlignet med 2011, vil færre både bo, studere og arbeide i de fire største byene.
  • Stemningen blant folket scorer på mange punkt like lavt som i 2009, like etter finanskrisen.
Stian Rønvåg

KRISESTEMNING: Undersøkelsen fra 2013 minner om stemningen etter finanskrisen i 2009, sier Stian Rønvåg i Ordkraft.

Foto: Ordkraft

– Det har nok mye å gjøre det vi ser mye av i mediebildet i løpet av fjoråret. Det er mer usikkerhet knyttet til norsk økonomi, og det slår også inn i folks bevissthet, sier Rønvåg.

På mange av tingene folk blir spurt på, er resultatene i undersøkelsen like dårlige som i 2009. Da var det midt i kjølvannet av finanskrisen.

– Vi så en lignende tendens den gang. Folk var mer nøkterne til fremtiden. Det samme resultatet ser v nå, hvor folk generelt er mer tilbakeholdne.

Saken fortsetter under bildet.

Bystranda i Kristiansand

FERIEBY: Kristiansand scorer høyt på omdømme som ferieby.

Foto: NRK Sorlandet / NRK

Flest vil bo i Trondheim

Blant de viktigste tingene barometeret måler er om folk kunne tenke seg å flytte til de ulike regionene. Folk sier seg i mindre grad enig i påstanden om de kunne tenke seg å bo i de ulike byene:

  • Trondheim: 47 prosent av de spurte
  • Bergen: 38 prosent
  • Stavanger: 33 prosent
  • Oslo: 29 prosent

For samtlige byer er dette lavere tall enn hva undersøkelsen for to år siden viste.

Slår ring om det man er kjent for

– En av tingene vi ser at folk gjerne slår mer ring om det man har fremfor for eksempel å skulle flytte på seg, sier Rønvåg.

Han mener at selv om folk i mindre grad vil flytte på seg, så ser folk fremdeles positivt på det de ulike regionene allerede er godt kjent for.

For Trondheim sin del gjelder det teknologi og vitenskap, i Stavanger står olje og næringsliv sterkt, Tromsø har et sterkt omdømme som arktisk hovedstad med naturopplevelser, Kristiansand som feriehovedstad, og Bergen som en kulturhovedstad og knutepunkt for reiseliv til fjordene på Vestlandet.

– Omdømmet til regionene holder seg godt på de områdene de allerede er kjent for. Dette er ting alle nordmenn gjerne er stolte på vegne av regionene for.

Se flere tall og hele omdømmerapporten her.

Gløshaugen

TEKNOLOGI: NTNU og Trondheim scorer høyt på mye, og er suveren som teknologi- og studiested i Norge.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX