NRK Meny
Normal

Dårlig luft? – Høyere bompenger!

Byer med dårlig luft kan øke bompengene på enkeltdager. Det foreslår Samferdselsdepartementet i en lovendring.

Bergen forurensing luftkvalitet

«GIFTLOKK» OVER BERGEN: På kalde vinterdager blir luften over Bergen full av svevestøv. Regjeringa ønsker høyere bompengesatser på slike dager for å få redusert trafikken.

Foto: Pål Bentdal

Lovforslaget ble lagt fram i statsråd i dag. Målet er å redusere biltrafikken på dager med dårlig luftkvalitet i byene.

– Regjeringa foreslår en lovendring som vil gi byområdene et virkemiddel som raskt kan settes i verk for å få ned forurensinga fra biltrafikken når dette er helt nødvendig av hensyn til folks helse, sier samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa på departementets nettsider.

Kan bli aktuelt i Bergen

Bergen kan komme til å benytte seg av lovendringen, men byråd Filip Rygg påpeker at kommunen har søkt om å få øke bompengene.

– Bergen bystyre har vedtatt å øke bompengene ganske betraktelig slik at noe av potensialet i dette allerede er tatt ut. Sammen med datokjøring, ekspressbusser og andre restriksjoner så er det et nyttig verktøy å ha, sier Rygg.

Han tror både regjering og velgere forventer at det settes i verk tiltak i perioder med dårlig luft.

– Det betyr ikke at man gjør store endringer om man har to timer med dårlig luft, men kommer man inn i perioder som er krevende så vil vi ta i bruk alle mulige verktøy.

Departementet bestemmer prisen

Vegloven skal endres slik at byer med bompenger øke bompengesatsene i avgrensa perioder med høy luftforureining.

– Samferdselsdepartementet skal bestemme hvor høy man kan sette prisen. Dette er et verktøy som man raskt og effektivt kan sette i verk for å spre trafikken og bedre byluften, sier politisk rådgiver Sigrid Brattebø Handegard til bt.no.

I dag må Stortinget vedta bompengefinasiering. Målet er at kommuner og fylkeskommuner i framtida kan øke bompengesatsene uten at Stortinget må godkjenne endringene.

– Bør koste 100 kroner på røde dager

SVs Tom Skauge hilser lovendringen velkommen og mener den gir kommunene flere virkemidler for å bekjempe luftforurensing.

– Da vil det være umulig å unnskylde seg med at kommunen mangler lovlige virkemidler. Vi har et ansvar for å beskytte folks helse, sier Skauge til NRK.no.

Han mener bompengene bør komme i et trappesystem, hvor prisen heves alt etter nivået på luftforurensing.

– Når det blir rødt, snakker vi om veldig farlig luftforurensing. Da må vi vise farlighetsgraden. Jeg ser ingen grunn til at det skal bli lavere enn 100 kroner, sier Skauge.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Siste video

Programleder: Jan Børge Leirvik
Programleder: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik