Dårlig luft i flere timer i Bergen i dag

Det ble registrert svært dårlig luft ved Danmarksplass i Bergen i ettermiddag. Årsaken var svært mye svevestøv.

Dårlig luft Bergen

SVEVESTØV: Det kan være farlig for astmatikere å oppholde seg på og ved Danmarksplass i Bergen i kveld. Bildet viser Minde og Bergensdalen mot Ulriken.

Foto: Kjell Jøran Hansen / NRK

Det var i 12-tiden forurensningen steg drastisk. Årsaken er klart kaldt vær kombinert med mye fyring og biltrafikk. Det la seg imidlertid aldri noe inversjonslokk over byen.

– Dersom det hadde skjedde hadde situasjonen vært enda mer dramatisk, sier statsmeteorolog Anders Sivle ved Vervarslinga på Vestlandet til BA.

Det var svevestøv av typen PM10 som gikk til værs. Ifølge Miljødirektoratet kommer denne type forurensing fra kilder som asfalt, vedfyring og salt.

Fra klokken 15 viste målingene ern drastisk nedgang, og var klokken 16 på vei inn i grønn sone. Senere stege forurensningen nok en gang før den i 20-tiden igjen er tilbake i grønn sone.

Les også: Bergen trapper opp kampen mot dårlig luft

Anders Sivle

IKKE NOE LOKK: Statsmeteorolog Anders Sivle sier situasjonen kunne vært enda mer dramatisk.

Foto: Marit Hommedal

Det kalde været fortsetter

Det var bare på Danmarksplass det ble målt dårlig kvalitet på luften i Bergen søndag. Ved de andre målestasjonene ble grensene for dårlig luft ikke overskredet.

Astmatikere bør være forsiktige med å oppholde seg i den dårlige luften. Det er nemlig ventet kaldt og stille vær også i dagene som kommer. Ifølge nettstedet luftkvalitet.no kan forurensningen utløse og forverre sykdommer, først og fremst i luftveiene og hjerte- karsystemet.

Vidar Helgesen

HAN VIL HA RENERE LUFT: Miljøvernminister Vidar Helgesen sier de nye strengere kravene er viktige.

Foto: Stein Lorentzen/NRK

Nye regler fra nyttår

1. januar trådte det i kraft nye og strengere regler for svevestøv i norske storbyer.

– Luften i byene våre må bli renere. Derfor er dette et viktig tiltak, sier klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H).

Norge er tidligere dømt av EFTA-domstolen for brudd på EUs direktiv for luftkvalitet. De nye norske reglene er strengere enn EUs minstekrav.

Både grenseverdiene for såkalte PM10- og PM2,5-partikler, det vil si partikler med diameter på mindre enn 10 mikrometer og mindre enn 2,5 mikrometer, ble strengere fra årsskiftet.

Les også: Strengere krav til luftkvalitet

Luftmåling Danmarksplass

OPP OG NED: Verdiene av PM10 steg raskt fra klokken 12, men var nesten ned på normalt nivå fire timer senere.

Foto: luftkavlitet.no