Dark Room-etterforsker om å bearbeide synene: – Vi skrur av lyden

Hilde Reikrås leder etterforskningen av den største prosjektet i Vest politidistrikt noen gang. Hun prøver så godt å la jobben være nettopp på jobben.

Hilde Reikrås

LEDER: Hilde Reikrås leder etterforskningen i Dark Room-prosjektet. Så langt har de opprettet 84 saker.

Foto: Adrian Nyhammer Olsen / NRK

– Det er ingen tvil om at det er tøffe ting vi ser i jobben vår. Det er små barn vi snakker om her. Samtidig er det det at vi kan redde dem og løse en sak, som gjør at det er givende å jobbe med dette, sier Hilde Reikrås, etterforskningsleder i Operasjon Dark Room.

Det har vært en lang uke.

Tirsdag presenterte Reikrås og makker og påtaleleder Janne R. Heltne utviklingen i Dark Room-prosjektet. På halvannet år har de opprettet 84 saker som del av de omfattende overgrepsnettverkene.

Minst 300 er grovt seksuelt utnyttet og misbrukt gjennom direkteoverførte overgrep, fortalte de på tirsdag. Det totale antallet er sannsynligvis langt høyre.

– Mye av det vi ser er brutalt. Når man har en formening om hvordan et barn har det når det har det bra, så gjør det enormt inntrykk å se hva voksne folk kan gjøre mot barn, sier Reikrås.

Etterforskningsleder i Dark Room-prosjektet, Hilde Reikrås, er fredagsgjest i Vestlandsrevyen, 2. juni.

Reddes av Byfjellene

Reikrås forteller om viktigheten av å legge fra seg jobben når hun går. Hver enkelt person har ofte sin egen strategi om hvordan, ifølge henne.

For Reikrås personlig, er det fjellene rundt Bergen som er oppskriften for å holde tankene borte.

– Jeg trener, og er veldig glad i å være på Byfjellene. Da er jeg med mennesker og tenker på helt andre ting, sier hun.

– Venner man seg til det du ser på jobb?

Chat fra beslag, dark room

CHAT: Utdrag fra en chat som har dukket opp under opprullingen i Dark Room.

Foto: POLITIET

– Jeg tror ikke man kan venne seg til det, men vi har strategier som gjør at vi kan gjøre den jobben, men å venne seg til det er å gå for langt, sier hun.

– Hva gjør dere da?

– Hvis det er filmer, så ser vi ikke hele filmer, vi ser bare når det er straffbart materiale. Vi skrur av lyden, og vi finner strategier som gjør at vi kan se på de tingene vi gjør, sier hun.

Janne Ringset Heltne og Hilde Reikrås

DUO: Påtaleleder Janne Ringset Heltne og etterforskningsleder Hilde Reikrås i november, da Dark Room-saken kom frem.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

– Å redde et barn er bedre enn ingen

Som NRK fortalte onsdag morgen, har Vest politidistrikt nå bedt om hjelp fra Kripos til Dark Room-prosjektet. Det er rett og slett for stort for hva de kan håndtere.

Også for Reikrås var det vanskelig å forutse hvor stort Dark Room skulle bli.

– Jeg har jobbet med fagfeltet i mange år, men da jeg startet med dette prosjektet, så jeg at det var et kjempestort omfang. Det ble bare større og større. Det er viktig at vi fortsetter med disse sakene.

– Å få barn ut av overgrepssituasjoner er hovedmålet for oss. Å redde et barn er mye bedre enn å redde ingen, sier Reikrås.