NRK Meny
Normal

Daniel klatret seg rusfri

Daniel Østgulen levde i flere år et liv i rus. I klatrehallen på Sandsli i Bergen har han fått et nytt liv. – Livet mitt er mye bedre nå enn før.

Daniel Østgulen klatrer for å holde seg borte fra rusen.

BEKJEMPET RUSAVHENGIGHET: Daniel Østgulen slet i flere år med rus. Støtte fra familien og en ny hobby, har gjort at han nå har vært rusfri i to år.

Daniel Østgulen

KLATRER: Hverdagen til Daniel Østgulen forandret seg da han begynte å klatre.

Foto: Ole-Andre Lagmandokk / NRK

– Det er stor forskjell på meg nå i forhold til tiden da jeg slet med rus. Nå klarer jeg å være glad og leve livet skikkelig, sier Daniel Østgulen til NRK.

Etter å ha slitt med rusproblemer gjennom flere år, er han nå rusfri på andre året.

– Jeg levde et stressende liv. Jeg kunne ha mange rundt meg, men likevel føle meg helt alene.

Østgulen har taklet flere utfordringer de siste årene - rusavhengighet, arbeidsledighet og høydeskrekk. Men hans nye hobby, klatring, har gitt han nytt håp og noe å gå til hver uke.

– Jeg hadde høydeskrekk da jeg begynte å klatre og brukte et halvt år på å komme meg opp de letteste rutene. Nå kommer jeg meg helt opp til toppen uten problem, jeg blir overrasket hver gang.

Jeg får tankene vekk og jeg tenker kun på klatringen. Det er som en liten pause fra hverdagen.

Daniel Østgulen

– En pause i hverdagen

«Utrustet» er navnet på et av flere tilbud i Bergen som tilbyr fysisk aktivitet for rusavhengige etter behandling. Klatretilbudet har hjulpet Østgulen ut av livet som rusavhengig.

I klatreveggen på Sandsli i Bergen får han tankene vekk fra tiden da han var rusavhengig.

– For meg har klatringen hjulpet mye. Jeg tenker kun på klatringen og det er som en liten pause fra hverdagen. Livet mitt nå er mye bedre enn før, sier han.

Daniel Østgulen

POSITIV: Daniel Østgulen ser nå lyst på fremtiden. – Hverdagen min er blitt totalt forandret, sier han.

Foto: Ole-Andre Lagmandokk / NRK

– Betyr mye

Prosjektet gir brukere innpass i et idrettslag og en mulighet til å endre gamle vaner.

– I tillegg til fysisk trening, så får de et sted å være og et sosialt og sunt miljø, sier Elise Birkeland, ressurskoordinator i Idrett Bergen Sør.

Rusavdelingen ved Haukeland universitetssykehus forsker nå på nytteverdien av fysisk aktivitet i rusbehandlingen.

Daniel

BEDRE LIV: – Livet mitt nå er mye bedre enn før. Nå Klarer jeg å være glad og leve livet skikkelig, sier Daniel Østgulen.

Foto: Ole-Andre Lagmandokk / NRK

– Når man ikke har noe å gjøre i hverdagen, er det kort vei tilbake til det gamle mønsteret, sier Silvia Alpers, spesialrådgiver ved avdeling for rusmedisin ved Haukeland Universitetssykehus.

Tilbake i klatrehallen er Østgulen takknemlig for muligheten han får til å klatre.

– Dette er en god plass å komme til. Høydeskrekken min er nå borte, jeg har fått ny leilighet, nye venner og ny jobb. Det betyr veldig mye.