– Vi skal finne plass til alle

Alexander Dale Oens båre kom hjem fra USA i helgen. På fredag blir det gravferd i Oens hjemkommune.

Alexander Dale Oen

DØDE BRÅTT: Alexander Dale Oens bortgang forrige uke sjokkerte hele Norge. Bildet er fra Olympiatoppens resepsjon i Oslo.

Foto: Sørbø, Krister / NTB scanpix

Otto Harkestad

ÅPENT FOR ALLE: – Alle som ønsker å ta del i gravferden skal vi finne plass til, sier Øygarden-ordfører Otto Harkestad.

Foto: Frank Bremnes/NRK

Gravferden til svømmeren Alexander Dale Oen vil skje i Blomvåg kirke i Øygarden fredag 11. mai. Det forteller ordfører Otto Harkestad.

– Vi venter stor tilstrømming til denne gravferden, sier han til NRK. I Blomvåg kirke klarer vi å plassere 250-300 gjester, og de vet vi stort sett hvem er. Det vil være familie, venner, kolleger fra svømmemiljøet, representanter fra Svømme- og Idrettsforbundet og Olympiatoppen. Da begynner kirken å fylles. Derfor har vi blitt nødt til å tenke på hvordan vi skal imøtekomme alle andre som vil ta del.

Derfor har Kollsneshallen blitt satt av til begravelsen. Hele gravferden skal videooverføres til hallen, som har plass til 1500 mennesker.

– Det finnes ingen regler for hvem som kan komme. Alle som ønsker å ta del i gravferden til Alexander skal vi finne plass til, sier ordføreren, til NRK.

Privat stund med båren

Medierådgiver Halvor Lea i Olympiatoppen sier til NRK at båren kom hjem til Norge i helgen.

– Alexander kom hjem til Norge cirka klokken 16.00 på lørdag. Familien var på flyplassen og tok imot Alexander, og de hadde en privat stund med båren, sier Lea.

Familien hadde på forhånd uttrykt ønske om å få ta imot båren uten media til stede. Det ønsket ble respektert.

Alexander Dale Oen

Alexander Dale Oen døde 30. april 2012, 26 år gammel.

Foto: Grøtt, Vegard / Scanpix

– Jeg ble bedt om å formidle deres takknemlighet for at dette ble holdt privat, sier Lea.

Blomvåg kirke er en trekirke fra 1931 og har plass til 300 mennesker. Begravelsen finner sted klokken 12.00, og kirken blir prioritert til familie, venner, naboer og idrettskolleger fra både Norge og resten av verden.

Én uke siden sjokknyheten

Det er snart en uke siden den 26-årige toppidrettsutøveren ble funnet død på hotellrommet sitt i Flagstaff i USA. Svømmelandslaget var på høydetreningsleir i byen da det sjokkerende dødsfallet skjedde.

Alexander Dale Oen døde av hjertestans klokken 19.50 lokal tid. Nyheten ble kjent i Norge på ettermiddagen 1. mai, noen timer etter dødsfallet.

Før helgen kom resten av svømmelandslaget hjem – uten Oen. Det var en preget gjeng som landet på Gardermoen, og fortalte om hvordan de hadde vært med svømmeesset fra Vestlandet kort tid før dødsfallet.

– Alexander hadde det topp. Han var lykkelig. Det var en flott dag, så er han borte. Dette har ikke sunket inn for meg enda. Jeg vil huske den siste dagen med Alexander for resten av mitt liv, sa lagkamerat Aleksander Hetland til NRK.