Hopp til innhold

Var eneste mannlige ansatte i over 20 år

Regjeringens mål var 20 prosent mannlige barnehageansatte innen 2007. Ni år senere er man ikke i nærheten. – Å se menn skifte bleie er en selvsagt rett i et likestilt samfunn, mener pedagogikklærer.

Ottar Foss

«GLAD SAMBA» PÅ GITAREN: Ottar Foss kan snart skryte av 40 års ansiennitet som ansatt i Bergens Barneasyl. Han har alltid gitaren med på samlingsstund for barnehagebarna.

Foto: Jon Peder Horn Opsahl / NRK

Ottar Foss var den første mannen som ble ansatt i Norges eldste barnehage. Året var 1977, og Foss skulle måtte vente i nesten 25 år før han fikk selskap av en mann til i Bergens Barneasyl.

At barna var vant til kvinnedominans i barnehagen, kom utvilsomt til uttrykk da Foss hadde sin første dag på jobb.

– Barna kom bort og begynte å ta på ansiktet mitt. De ville bare se om jeg var ekte, forteller han.

Nesten ni av ti er kvinner

Like uvanlig er ikke en mann i en barnehage i dag. Tallene fra landets barnehager viser likevel at kvinneovervekten fortsatt er stor: Kun 11,5 prosent av de ansatte er menn.

I 2004 satte Barne- og familiedepartementet seg som mål at det skulle være 20 prosent menn i barnehagene innen 2007. Selv i 2016 er målet fortsatt langt unna. Siden 2007 har tallet på menn økt med kun 2,5 prosentpoeng.

– Utviklingen har nok gått altfor sent. Vi skulle ønske flere menn valgte å ta barnehagelærerutdanning, sier Kristian Meyer, hovedtillitsvalgt for barnehage i Fagforbundet i Bergen.

Svein Ole Sataøen

BRA FOR BARNA OG INNHOLDET: Barna har rett på mannlige barnehageansatte, mener dosent Svein Ole Sataøen ved barnehagelærerutdanningen ved Høgskolen i Bergen.

Foto: Jon Peder Horn Opsahl / NRK

Over 20 prosent mannlige studenter

Svein Ole Sataøen, som underviser i pedagogikk for barnehagelærere ved Høgskolen i Bergen, forteller at tallet på mannlige studenter har vokst forsiktig de siste årene.

– Noen steder er det nå over 20 prosent menn på utdanningen, sier han.

Sataøen er minst like tydelig som Meyer i sitt ønske om økt mannsandel.

– Ungene har behov for å se menn skifte bleie, gi dem mat, holde samlingsstund, ha dem med på tur. Det er en selvsagt rett i et likestilt samfunn, mener Sataøen.

Dessuten tror han det er bra for utviklingen av det pedagogiske innholdet.

– Det var kvinnene som etablerte barnehagene, befolket barnehagene, og utviklet innholdet. Det er ikke noe galt i det, men vi ser at menn som kommer inn i barnehager kan stille spørsmål ved praksiser som kvinner opplever som etablerte, sier Sataøen.

Kristian Meyer

VIL MARKEDSFØRE: Fagforbundet er ikke fornøyd med mannsandelen i barnehagene. Kristian Meyer mener det må satses mer på markedsføring.

Foto: Jon Peder Horn Opsahl / NRK

– Må satse på markedsføring

De siste årene har det blitt kjørt en rekke kampanjer for å lokke menn til barnehagelærerutdanningen. Det har altså hjulpet litt, men Fagforbundet mener mannspotensialet er større.

– Vi må satse mer på markedsføring av yrket, mener Kristian Meyer.

God markedsføring har Ottar Foss i Bergens Barneasyl ingen problemer med å bidra til.

– Når barna kommer mot deg med utstrakte armer og vil opp på fanget – det er ikke mange som får en slik mottakelse på jobb. Jeg har trivdes fra dag én, og har samme motivasjon i jobben ennå, sier Foss.