NRK Meny
Normal

Cruisedåpen: Krever granskning av politiet

Bergenspolitiet får massiv kritikk for sin Trude Drevland-håndtering. – Bergenspolitiet må granskes på nytt, slik som i Monika-saken, krever toppadvokat.

Korrupsjonssak mot Trude Drevland

HENLAGT, SÅ SIKTET: Ordfører i Bergen Trude Drevland i samtale med politiets innsatsleder under brannen i trehusbebyggelsen i Bergen sentrum i sommer. Nå er hun permittert etter at politiet likevel valgte å ta ut siktelse mot henne i cruisedåpsaken.

Foto: Breistein, Emil / NTB scanpix

Fredag ble det kjent at bergensordfører Trude Drevland og havnesjef Inge Tangerås er siktet for grov korrupsjon i cruisedåp-saken.

I juni brukte politiet kun én dag på å henlegge saken mot Drevland. Nå er den altså gjenopptatt, noe som vekker reaksjoner fra mange hold.

– Tilliten til politiet er i fare. Konsekvensen av Hordaland politidistrikts håndtering må være at påtalemyndigheten, altså et nivå overordnet politidistriktet, griper inn slik man gjorde i Monika-saken, sier Harald Stabell til NRK.

Politiet tåler ikke for mange feilgrep, slik som det er gjort her og i Monika-saken.

Harald Stabell, advokat

– Tåler ikke flere feilgrep

Harald Stabell

KREVER GRANSKING: Harald Stabell i Advokatforeningens rettssikkerhetsutvalg.

Foto: Camilla Wernersen

Den erfarne strafferettsadvokaten, som sitter i Advokatforeningens rettssikkerhetsutvalg, synes det er bemerkelsesverdig at bergenspolitiet så kort tid etter Monika-bråket «treffer en ny avgjørelse som vekker harme og kritikk.»

– Det blir alvorlig når en så sentral etat gjør feil av denne typen som vi har sett i to saker. Etaten er avhengig av tillit fra befolkningen for å utføre sitt samfunnsoppdrag. Politiet tåler ikke for mange feilgrep, slik som det er gjort her og i Monika-saken, sier Stabell.

Burde ikke vært henlagt

Advokat Frode Sulland støtter politikritikken.

– Et krav om gjenåpning av etterforskning av en sak fra statsadvokaten er en ganske sterk kritikk av politiet. At Hordaland-politiet henla saken mot Drevland etter bare så kort tid er ganske uvanlig, sier Sulland til NRK.

Til Dagsavisen utdyper han: – En sak med påstand om grov korrupsjon hos en høyprofilert folkevalgt, det er noe man må ta på største alvor og ikke bare legge bort.

John Christian Elden

KRITISK: John Christian Elden mener deler av politiets siktelse mot Trude Drevland grenser til det absurde.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Trude Drevlands advokat John Christian Elden mener deler av siktelsen mot Drevland grenser til det absurde, og tror politiets grundighet skyldes frykt for mer kritikk.

– Jeg tror nok de har gått veldig bredt ut i denne saken på bakgrunn av den kritikken de fikk, til dels i Monika-saken og til dels i den innledende fasen av denne saken. Der kom de raskt til at det ikke var utført noe straffbart, sier Elden til TV 2.

Dette er jeg ikke interessert i å kommentere.

John Reidar Nilsen, politimester

UiB-professor Frank Aarebrot mener det er noe som skurrer.

– Det er jo ikke bare Drevland som er i vanskeligheter, men også politiet og etterforskerne som henla saken. Jeg er forbannet. Det er ikke bra om vi har et politikammer som verner om samfunnstopper.

Geir Gudmundsen

MÅTTE GÅ: Geir Gudmundsen måtte som følge av Monikasaken tre til side som politimester i Hordaland tidligere i år.

Foto: NRK

Politimesteren: Ingen kommentar

Konstituert politimester i Hordaland John Reidar Nilsen har blitt forelagt kritikken, og en liste med spørsmål fra NRK. Han ønsker ikke å gå inn i diskusjon rundt gjenopptakelse av cruisedåpsaken nå, og svarer følgende:

– Dette er jeg ikke interessert i å kommentere, sier Nilsen.

Statsadvokat Eirik Stolt-Nielsen, som ba politiet gjenoppta etterforskningen, svarer følgende til NRK:

– Jeg vil ikke kommentere saken, verken det som har skjedd eller hva som skjer videre i saken, så lenge politiets etterforskning pågår.

Siste video

En stor delegasjon fra Belgia besøkte Troll A-plattformen. Landet skal fase ut atomkraft og ønsker å erstatte den med gass fra Norge.
Programleiar: Jan Børge Leirvik
Brannvesenet melder om svært stor fare for lyng og grasbrann på Vestlandet.