19. oktober stengte Mattilsynet bakeriet Goman Rognaldsen i Lindås kommune. Blant funnene var «svært graverende forhold vedrørende manglende renhold og kontroll med skadedyr hos dere».
Spor etter skadedyr, et stort antall fluer og insekt og svært mangelfull renhold i store deler av produksjonslokalet, var blant funnene.
Nå har Coop hyret inn selskapet Intertek til å gjennomgå rutinene ved samtlige ni bakerier i Goman-selskapet.
– Først og fremst vil jeg poengtere at det er ingenting som tyder på lignende forhold som vi fant i bakeriet i Lindås. Men vi ønsker å være hundre prosent sikker, sier kommunikasjonsdirektør i Coop, Bjørn Takle Friis.
Bakerier over hele Sør-Norge
Selskapet Goman har bakerier over store deler av Sør-Norge. På Jæren, i Kristiansand, Rolvsøy i Østfold, Hønefoss, Kjeldstad og Dombås i Oppland, Søvik i Møre og Romsdal og i Verdal i Trøndelag.
Torgeir Sveine, administrerende direktør i Coop Norge industri og ansvarlig for alle Coops bakerier i Norge, har allerede blitt permittert. Friis varslet nå at hele bakeriledelsen skal evalueres.
– Denne saken har rystet oss. Vi kommer ikke til å åpne bakeriet i Lindås denne uken og trolig ikke neste uke heller. Vi ønsker å gjennomgå hele strukturen i bakeriledelsen. Hvilke rutiner som har vært på plass og hvordan dette kunne skje, sier Friis.
Revisjonen begynte klokken 10 onsdag ved bakeriet i Kjeldstad.
Coop gjør forandringer i Sogn og Fjordane
I Sogn og Fjordane har Coop allerede tatt grep. For ett år siden mistet Naustdal Dampbakeri sin kontrakt med Coop. I kjølvannet av skandalen ved Goman Rognaldsen, går nå matkjeden tilbake til dampbakeriet som hovedleverandør for Coop Vest. Det betyr at bakeriet leverer til Gloppen, Sunnfjord og Ytre Sogn.
– Etter hendelsen i Hordaland valgte vi å fremskynde avtalen vi allerede hadde inngått med Naustdal Dampbakeri fra 1. januar. De har vært veldig behjelpelige med å levere bakervarer til våre butikker den siste uken, sier administrerende direktør i Coop Vest, Geir Espe.
Kontrakten mellom Coop og Naustdal Dampbakeri strekker seg over fem år. Det betyr at bakeriet kan planlegge langsiktig. De lar seg derimot ikke imponere av bakeriet i Lindås.
– Funnene er graverende. Jeg håper det blir ryddet opp i, for slike aktører kan vi ikke ha i bransjen, sier daglig leder i Naustdal Dampbakeri, Martin Berntsen.