Hopp til innhold

Cecilie (18) vant talekonkurranse med sin voldtektshistorie

Cecilie Martinessen (18) holdt en tale som rørte en fullsatt sal. – Jeg valgte å delta for min egen skyld og fordi jeg vil kjempe for andre.

Cecile Martinessen vant talekonkurransen Ta Ordet

NEI BETYR NEI: Cecilie Martinessen vant Ta Ordet-konkurransen med talen «Nei betyr nei».

Mandag kunne fremmøtte ved Universitetet i Bergen høre seks sterke taler med temaet «forandring».

Det var finale for første gang i talekonkurransen Ta Ordet, der elever ved videregående skoler i Bergen konkurrerte om å holde den beste talen.

«Nei betyr nei» het vinnertalen. Her forteller Cecilie Martinessen at hun ble voldtatt som 13-åring, men at ingen ble dømt.

Talekonkurransen Ta Ordet! ønsker å engasjere unge mennesker til å ta ordet og å fremme forståelsen for retorikkens verdi i dagens samfunn.

– Det er viktig at alle har evnen til å uttrykke seg. Vi har nok av medier, men uten evnen kommer man ingen vei, sier prosjektleder Jens Kjeldsen.

Jens Kjeldsen

Prosjektleder: Retoriker Jens Kjeldsen.

Foto: Alrik Velsvik / NRK

Trent i talekunst

Målet med det hele er at både elever og lærere skal få mulighet til å lære mer om hvordan retorikken kan forme samfunnet.

Konkurransen utvikles og organiseres av Retorikkgruppen ved Informasjons- og medievitenskap på Universitetet i Bergen.

Skolene har hatt egne delfinaler, og en jury plukket ut 13 elever som gikk videre til semifinalen.

Seks finalister ble så plukket ut på bakgrunn av talene og deres evner til å gi konstruktive tilbakemeldinger.

Finalistene har fått god opplæring hos retorikkgruppen ved Institutt for informasjons- og medievitenskap ved Universitetet i Bergen.

Krevde endring

Martinessens ønske var å ytre seg om det hun opplevde som urettferdig behandling i rettssystemet. I talen krevde Martinessen en lovendring.

– Det er derfor jeg står her i dag og forteller om min opplevelse. Jeg vil ha strengere lover i vold og overgrepssaker. Jeg ønsker rettferdighet.

Juryen gav enstemmig seieren til Cecilie, fordi de mente hun fortalte sin historie, samtidig som hun løftet den opp til å bli allmenn for mange.

Flere får sjansen

En tydelig rørt vinner var fornøyd med egen innsats og takket nære venner og familie.

– Jeg var veldig nervøs, men nå er jeg veldig glad for at jeg valgte å delta, sier vinneren.

Hun hadde et klart mål med å delta.

– Jeg valgte å delta for min egen skyld og fordi jeg vil kjempe for andre som har opplevd voldtekt.

I 2016 vil konkurransen være åpen for skoler i Bergen, i 2017 for skoler på Vestlandet, og i 2018 vil konkurransen være nasjonal.

De andre finalistene var Carine Inema, Bergen Katedralskole, Mattias Sakstad Gripsgård, U. Pihl videregående skole, Lisa Sowerby, Amalie Skram videregående skole, Hege Kyte, Nordahl Grieg videregående skole, Eline Sandnes Fosse, Bergen Private Gymnas.