NRK Meny
Normal

Bytter narko i nye biler

Øst-europeere kommer med metamfetamin fra Litauen til Bergen og reiser hjem i nye, dyre kjøretøy.

Beslag av metamfetamin

METAMFETAMIN: Stoffet kan sniffes, svelges eller tas med sprøyte.

Foto: Politiet

Metamfetamin blir brukt av stadig flere unge hordalendinger.

- Det er null problem å få tak i metamfetamin. Det er bare å ta en telefon eller spørre noen her i parken, så får du det du skal ha. Det forteller en rusmisbruker i Bergen til NRK.

Drar hjem med bil

Det er mye metamfetamin i omløp i Bergen og det er lett å få tak i i Nygårdsparken.

- Du får det i en pose. Du får en kvarting til 150 kroner.

Rus- og psykiatriforskere både nasjonalt og internasjonalt har vært i Bergen for å diskutere metamfetamin. Forskerne vet at metamfetamin har tatt over 80 prosent av det gamle amfetamin-markedet, men metamfetamin er sterkere og farligere.

- Det Europol peker på er at dette høyst sannsynlig kommer fra Litauen, blir kjørt over i gamle, brukte biler og tar med fine nye biler tilbake og veksler, sier leder Jørgen Bramness ved senter for rus- og avhengighetsforsking.

LES OGSÅ: Meth-bruk skal hjelpa psykose-forsking | Fleire unge med psykoser

Vil fjerne metamfetaminen

I Nygårdsparken snakker vi med rusmisbrukere som sier det samme, men de vil ikke la seg intervjue av frykt for represalier. Politiet er ikke tilgjengelige for kommentar, men helsebyråd Christine Meyer (H) krever ei grundig kartlegging av problemet.

- Jeg har vært i kontakt med Utekontakten og de skal jeg møte på tirsdag. Da skal vi ha en gjennomgang og gå gjennom situasjonen.

- Hvor viktig er det å få bukt med dette?

- Det er veldig viktig. For det viser seg at også metamfetamin er mye farligere enn de andre stoffene. Det at vi ender opp med så mange blir psykotiske må vi ta fatt i, og det med engang.

Siste video

Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik