NRK Meny
Normal

Byråden om rottereiret: – Huseier har sviktet

Sosialbyråden mener huseier burde sørget for bedre vakthold og overvåkning av den falleferdige rønnen i Kalfaret.

En slum i Bergens beste nabolag. 21 personer bodde her blant rotter, boss og ekskrementer inntil politiet kastet dem ut søndag.

Det er år siden naboer første gang slo alarm om rottereiret i Kalfarveien. Alle er enige om at det er uverdig at folk kan bo under slike forhold.

Eiler Macody Lund

BYRÅD: Eiler Macody Lund (Frp).

Foto: NRK

– Huseier kunne betalt for vakthold og overvåkning. Det har huseier unnlatt å gjøre. Man kunne spikret igjen dører og vinduer, men det er heller ikke gjort. Dermed har disse arbeidsinnvandrerne tatt seg inn for å få tak over hodet, sier helse- og sosialbyråd Eiler Macody Lund til NRK.

LES OGSÅ: – De leter etter mat i bosspannene våre

Så sant huseier har sikret bygget må dette anses som innbrudd. Da er vi avhengig av at huseier må anmelde forholdet.

Jan Martin Skulstad, politioverbetjent

Politiet: – Huseier må anmelde

Politiet har ingen mulighet til å straffeforfølge personene som har tatt ulovlig opphold i byggene, eller hindre dem i å flytte tilbake.

– Vi er interessert i å vite hvor en del mennesker bor, men vi kan ikke fotfølge dem til enhver tid. Vi kan heller ikke følge opp hvert hus i Bergen by, sier politioverbetjent Jan Martin Skulstad i Hordaland politidistrikt.

Alle de anholdte personene er nå sluppet fri. Som Schengen-innbyggere har de lov til å oppholde seg i Norge og Bergen.

– Så sant huseier har sikret bygget må dette anses som innbrudd. Da er vi avhengig av at huseier må anmelde forholdet. Vi har ikke mottatt noen anmeldelse så langt, sier Skulstad.

Se video:

Huset i Kalfaret i Bergen preget av søppel og avføring.

LES OGSÅ: Bodde i rønne full av boss og ekskrementer

Forsøkte å sikre

Ifølge huseier Carsten Aubert i Bergen Fjellsiden AS har selskapet gjort det de kan for å sikre bygget.

– Det eneste som vil nytte er å rive bakfløyen, der personene tar seg inn og oppholder seg. Vi har gang på gang prøvd å sikre bygget med gitre, planker og låser, men de bryter seg bare inn igjen. Vi har vært i kontakt med politiet tidligere, men de sa det var vår jobb å sikre bygget, bekrefter Aubert.

Har hatt møter med kommunen

Kommunen har hatt møte med eier Bergen Fjellsiden AS og gått gjennom saken. Huseier ønsker å rive bygge så fort det lar seg gjøre.

Henning Warloe, byråd for byutvikling, klima og miljø i Bergen kommune, bestrider at det er kommunen sin feil at byggeprosjektet i Kalfarveien 20 har stoppet opp.

– De nye eierne vil gjøre noe helt annet enn det som er behandlet og godkjent tidligere. Det de ønsker å gjøre krever tilpasning av ulike krav, sier Warloe til Bergens Tidende.

Ifølge BA er også Bergen Fjellsiden AS eier av Forskjønnelsen 4 som også har vært ulovlig oppholdssted for bostedsløse.

Siste video

Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik