NRK Meny
Normal

– Det er jo ikke alltid at resultatet blir det vi ønsker oss, dessverre

Nær 200 barn ble kastet ut fra barnehage og SFO i Bergen, etter at byrådet innførte det som skulle være en «mer sosial» ordning. I dag ble byråden grillet av opposisjonen.

Oddny Miljeteig og Jana Midelfart Hoff

FIKK KRITIKK: Jana Midelfart Hoff (t.v.) fikk en tøff første dag i bystyret i Bergen. Oddny Miljeteig (t.h.) sammenlignet saken om barnehage- og SFO-utkastelser med utsendelsene av lengeværende asylbarn.

Foto: Sølve Rydland / NRK

Nærmere 200 barn har mistet plassen i barnehage og SFO i Bergen grunnet manglende foreldrebetaling etter at bystyret innførte nye regler i fjor.

Sofie Marhaug

STILTE SPØRSMÅL: Sofie Marhaug (R).

Foto: Sølve Rydland / NRK

Utestengingen av barnehagebarna er ulovlig, ifølge Utdanningsdirektoratet.

Opposisjonen reagerte kraftig på NRKs avsløringer om utkastelsene, fordi oppvekstbyråd Jana Midelfart Hoffs (H) forgjenger, partifelle Harald Victor Hove, gikk langt i å love at barn ikke skulle miste plassen da de nye reglene ble vedtatt.

I dagens bystyremøte i Bergen stilte både SV, Venstre og Rødt spørsmål ved praksisen Midelfart Hoff nå har ansvaret for, etter å ha tiltrådt som byråd 5. januar. Det gjorde også byrådens tidligere oppvekstbyrådsvikar, Charlotte Spurkeland (H).

– Du har en populær første dag i bystyret, bemerket ordfører Trude Drevland etter et spørsmål fra Oddny Miljeteig (SV), som sammenlignet saken med justisministerens utsendelser av lengeværende asylbarn.

– Rundskrivet som gikk ut til barnehagene er ikke i tråd med det byråden sa fra talerstolen da reglene ble innført, hevdet Miljeteig.

– Dette er ingen gladsak

Idun Bortne

STILTE SPØRSMÅL: Idun Bortne (V)

Foto: Sølve Rydland / NRK

– Dette er ingen gladsak, sa Midelfart Hoff.

– Men ordningen vi hadde før 2013 var uheldig, og det var nødvendig å foreta en endring. De nye reglene har gjort at færre misligholder gjelden, og vi har fått veiledet flere familier. Men det har nå kommet spørsmål om lovligheten, og vi har derfor bedt om en vurdering av dette, sa Hoff.

Hun viser til at både Utdanningsdirektoratet og Fylkesmannen er koblet inn i saken, og at KS vil ta den opp med departementet.

– I mellomtiden prøver vi etter beste evne å ivareta barna, noe vi mener vi lykkes med i overveiende grad, sa Midelfart Hoff da Miljeteig spurte om byrådet nå ville stoppe utkastelsene.

– Har brukt saken til å lære

Idun Bortne (V) stilte spørsmål ved om byrådets ordning kommer i konflikt med Barnekonvensjonen:

Trond Øverli, styrer i Olsvik barnehage

BLE TRUKKET FREM: Rødts Sofie Marhaug viste til Trond Øverli, styrer i Olsvik barnehage, som en som ikke var fornøyd med den nye ordningen. – Vi ser at barna som må slutte, virkelig hadde trengt barnehageplass, har han tidligere uttalt.

Foto: Sølve Rydland / NRK

– Kan byråden si at barns beste blir ivaretatt?

– Alle skulle ønske at vi kunne si sikkert at vi gjør det. Men vi gjør det på en bedre måte enn tidligere, det sier styrerne og lederne våre der ute. Og vi tror dem, men det er jo ikke alltid at resultatet blir det vi ønsker oss, dessverre, svarte Hoff.

Hun sier byrådsavdelingen har brukt denne saken til læring.

– Avdelingen har brukt det som en anledning til å gå gjennom praksisen vi har i dag, og se om vi kan bli bedre, sier Hoff.

Siste video

Da Tony Martin syklet opp Fløyen grep politiet inn mot en tilskuer som kom for nærme.
Vi flyttet studioet vårt ned til sentrum i anledning sykkel-VM
Opp mot 15.000 publikummere fant veien til Fløyen i Bergen under dagens temporitt.