NRK Meny
Normal

Bygden fikk 90 arbeidsplasser i julegave: – Det er dette vi trengte

HUSNES (NRK): Nyheten om at Hydro dobler produksjonen blåser nytt liv i lokalsamfunnet. – Det kommer til å blomstre her nå, tror de ansatte.

Dobler produksjonen på Hydro Husnes

GLADNYHET: Stemningen var på topp i støpeverket på Husnes torsdag. Fv.: Oddvar Markhus, Hans Holmedal, Jan Horne, Johnny Ingvaldsen, Jone Mikkelsen, Gunnar Holm og Johanne Nilsen.

Foto: Tale Hauso / NRK

Tidlig torsdag morgen kom meldingen om at Hydro nå skal gjenåpne og doble produksjonen av aluminium på Husnes. Denne dagen har kvinnheringene ventet på i åtte år. På støperiet var stemningen elektrisk.

– Det er dette vi trengte. Tenk på hva som kommer til å skje her fremover, det kommer til å blomstre her nå, sier operatør i Hydro Husnes, Jan Horne.

– Nedgangen tok ikke knekken på oss

I 2009 ble deler av virksomheten stengt ned på grunn av finanskrisen. Ifølge ordfører i Kvinnherad kommune, Peder Sjo Slettebø, har halv produksjon ført til at hele lokalsamfunnet har gått på halv maskin i mange år.

– Dette har preget lokalsamfunnet og næringslivet. Men nedgangen har ikke tatt knekken på innbyggerne i Kvinnherad kommune. Nå kan vi bare se for oss hvordan vi skal takle oppgangen, sier han.

Peder Sjo Slettebø

JUBLER: Kvinnherad-ordfører, Peder Sjo Slettebø (H) sier kommunen har ventet på denne dagen helt siden den ene produksjonslinjen ble stengt i 2009.

Foto: Marte Rommetveit / NRK

Dagens melding ble tidenes julegave for innbyggerne i Kvinnherad.

Satsingen til Hydro kan bety hele 90 nye arbeidsplasser i kommunen.

– Forhåpentligvis kan dette føre til mer tilflytting av unge folk. Vi sliter med at vi har svært mange eldre innbyggere, forteller en av Kvinnherads innbyggere, Marthe Fotland.

– Pulsen er høy

Nestleder i Husnes kjemiske fagforening, Tor Thorsen, forteller at oppstart og oppgradering av hele verket gir de ansatte en trygghet de har ventet lenge på.

– Å være så langt nede og så få denne nyheten er helt fantastisk. Nå vet vi at vi rigger oss for mange tiår fremover. Dette er en spesiell dag. Jeg gråter ikke, men pulsen er høy, sier Thorsen.

Flagger for at Hydro Husnes åpner for produksjon

FLAGGER: Nestleder i Husnes kjemiske fagforening ved Hydro Husnes, Tor Thorsen, flagger for den gode nyheten.

Foto: Tale Hauso / NRK

Peder Sjo Slettebø forteller at oppgraderingen kan få særlig positive virkninger for de unge i kommunen.

– De ansatte har gjort en god jobb for å redde virksomheten fra nedlegging og nå blir de premiert. Dette er svært positivt for unge folk som tenker seg en karriere innen industri, sier ordføreren.

Han legger til at han regner med en voldsom utvikling både for næringsliv og befolkningsvekst i kommunen.

– Vi regner med å få nye innbyggere som vil søke til de arbeidsplassene som kommer ved Hydro. Samtidig kan ansettelser i Hydro gi ringvirkninger i andre bedrifter, og føre til flere arbeidsplasser her. Dette vil få fart på næringslivet og boligmarkedet, forteller Sjo Slettebø.