Hopp til innhold

Bygda har 500 innbyggere, tre meter med regn i året og en fersk europamester i sandvolleyball

STRANDVIK (NRK): Den regntunge bygda Strandvik i Fusa kommune er i ferd med å bli en talentfabrikk for sandvolleyballspillere. Forrige helg fikk bygda en ny europamester.

Strandvik i Fusa

«VOLLEYBALL-BYGDA»: Strandvik har en kirke, en skole, en nærbutikk og hele seks volleyballbaner.

Foto: Mats Arnesen / NRK Hordaland

Kommunen Fusa i Hordaland ble på slutten av 90-tallet og starten av 2000-tallet satt på sportskartet med bragdene til Liv Grete Skjelbreid i skiskyttersporet. Nå er det bygda Strandvik med litt over 500 innbyggere som bærer drømmene om nye OL-medaljer videre i kommunen.

For Anders Mol og partneren i sanden, Christan Sørum, har lagt to elleville uker bak seg. Først ble det seier i World Tour Major Series i Gstaad–Norges første siden Vegard Høidalen og Jørre Kjemperud vant i 1998.

Uken etter sikret duoen norsk EM-gull, også det første gullet siden Høidalen og Kjemperud vant 21 år tidligere.

Nå er duoen rangert som nummer fem i verden, og satser knallhardt frem mot OL i Tokyo i 2020.

Mol og Sørum tok EM-gull.

GULL: Anders Mol (t.v.) og Christian Sørum tok Norges første EM-gull i sandvolleyball på over 20 år under EM i Haag i Nederland forrige helg.

Foto: Norges Volleyballforbund / NTB scanpix

Med regnet til hjelp

Selv om valget av sandvolleyball kan virke rart for en gutt fra en regntung bygd i Midthordland, er det alt annet.

Moren Merita Berntsen Mol kom på 9. plass da sandvolleyball for første gang var på OL-programmet i 1996. Faren Kåre Mol har nærmere 100 landskamper i innendørs-volleyball, og har tidligere vært både landslagstrener og sportssjef i idretten.

Det står ikke på genetikken, med andre ord.

Men interessen for sandvolleyball i bygda er kanskje noe mer overraskende. For Strandvik er ikke store plassen. Bygda har én kirke, én skole, én nærbutikk og hele seks sandvolleyballbaner.

– Det er volleyball som er sporten her i Strandvik. Har vi ledig tid i et friminutt, spiller vi volleyball. Det er alltid noen som fikler med en volleyball i skolegården. Og sånn har det alltid vært, men det er klart at interessen tok seg opp da Mol-familien flyttet til bygda, sier Grethe Tuft Soltvedt (19).

Magnus og Grethe Tuft Soltvedt

TALENTER: Magnus (16) og Grethe (19) Tuft Soltvedt håper å være de neste gullvinnerne i volleyball fra Strandvik.

Foto: Mats Arnesen / NRK Hordaland

Hun spiller i eliteserien for TIF Viking. Sammen med broren Magnus (16) er hun en del av talentfabrikken i Strandvik. Lillebroren ble tidligere i år U15-norgesmester med nok et Mol-avkom, lillebroren til Anders, Markus.

– Volleyball har stått sterkt i Strandvik i mange tiår og lokalsamfunnet støtter veldig oppunder den satsingen. Det ble kanskje forsterket da vi flyttet hit, men det er mange ildsjeler i bygda som har stilt velvillig opp for å få på plass anlegget vi har i dag, som er et av landets flotteste, sier Merita Berntsen Mol.

Grethe og Magnus Tuft Soltvedt

ANLEGG: De tre første sandvolleyballbanene ble bygd for 13 år siden. I fjor steppet hele bygda til for å bygge ut anlegget. Da gikk de fra tre til seks volleyballbaner.

Foto: Mats Arnesen / NRK Hordaland

Flere u-landslagsspillere

Volleyballgruppen i Strandvik Idrettslag teller i dag 85 registrerte medlemmer, og Norgestouren var for første gang innom Strandvik i juni.

I tillegg til søskenparet Grethe og Magnus, er det flere talenter på vei frem. Maria Åsmul (16) og Terian Kaelo er på U17-landslaget, mens Eirik Åsmul er på U20-landslaget.

– På samme måte som Hålandsdalen har bygd opp et sterkt skiskyttermiljø på grunn av Skjelbred-søstrene, har vi et sterkt volleyballmiljø. Med prestasjonene til Anders og Henrik Mol får de unge i bygda forbilder som motiverer dem til å trene, sier leder for volleyballgruppen i Strandvik Idrettslag, Bodil Vik.

– Jeg er helt sikker på at Anders og Henrik vil gi oss mer å feire, og for så vidt flere i Mol-familien. Talenter fra Strandvik som kommer til å gi oss mye glede i fremtiden.