NRK Meny
Normal

Bygd isolert: – Glade det er en lege her

28 personer er isolert på ubestemt tid i Eksingedalen. En av innbyggerne fungerer nå som både fastlege og improvisert legevakt.

Frøydis Gullbrå er en av de 28 isolerte i Eksingedalen. Nå fungerer hun som bygdens uoffisielle legevakt.

SE VIDEO: Frøydis Gullbrå er isolert sammen med 27 andre. Hun er for tiden både fastlege og legevakt for alle naboene.

– Jeg tror absolutt folk syns det er godt at det er en lege her, sier Frøydis Gullbrå.

Hun er en av de 28 personene som siden onsdag har vært isolert i bygden Gullbrå Eksingedalen, etter at det raset over eneste vei til bygden.

Til alt hell for naboene var Frøydis Gullbrå hjemme da raset gikk. Hun er nemlig lege, og dermed har de andre 27 sambygdingene sin egen «legevakt» dersom noe skulle skje.

– Jeg er ikke i formell beredskap, men bor jo her og bruker de kunnskapene jeg har. Jeg har snakket med folk som lege i løpet av disse dagene, men det har ikke vært noen kritiske situasjoner så langt, sier legen.

Jeg er ikke glad for at hun er innesperret, men er glad for hun er der når situasjonen er slik.

Ordfører Eirik Haga

Flyr inn medisiner

I dag ble det avholdt krisemøte i Vaksdal kommune om situasjonen for de 28 i Gullbrå-bygden. Der ble det bestemt at det skal flys inn mat og medisiner til innbyggerne, ettersom det er fare for nye ras og uvisst når veien kan åpnes igjen.

Gullbrå isolert etter ras

ISOLERT: De 28 personene i Gullbrå er isolert bak en vegg av snø 100 meter dyp, etter et ras forrige uke, samt faren for nye ras.

Foto: Frøydis Gullbrå

– De skal ringe rundt til alle husstandene, og få lister over hva folk trenger. Da regner jeg med folk får det de trenger av faste medisiner. I tillegg får jeg trolig litt ekstra medisiner å ha i beredskap for alle her, sier Gullbrå.

– Fra før har jeg kofferten min, kunnskapen min og vurderingsevne, som jeg tenker er det viktigste. Det å kunne se til folk og vurdere situasjonen om det skulle være noe.

Ordfører: – Heldig at det er lege der

– Vi er i en heldig situasjon som har en lege der. Jeg er ikke glad for at hun er innesperret, men er glad for hun er der når situasjonen er blitt som den er blitt, sier ordfører Eirik Haga (Ap).

Legen i bygden sier folk er friske og klarer seg veldig bra, tross snart en uke bak veggen av snø.

– Men en begynner å bli litt uroet som helsepersonell. Jo flere dager det går uten samband ut, desto større blir sjansen for at en har behov for mer hjelp enn vi kan få her inne, sier Gullbrå.

28 personer er isolert i Eksingedalen i Vaksdal. Nå flyr kommunen inn nødhjelp.

SE VIDEO: Krisemøte om isolert bygd i dag - nå skal det flys inn nødhjelp.

Siste video

Torsdag var det hviledag i VM, og bergenserne fikk teste VM-løypene.
Slik såg det ut i VM-løypene dagen etter temporittet opp Fløyen.
Vestlandsrevyen 21.september frå Torgallmenningen i Bergen.