NRK Meny
Normal

Denne gjør politiske fiender til venner

Bybanen i Bergen skaper noen uvanlige politiske allianser: Høyre og SV på lag mot Arbeiderpartiet og Frp.

Bybane på Bryggen i Bergen

POLITISK NØTT: Bybane over Bryggen eller ikke? Spørsmålet om hvor skinnene skal gå videre snur opp ned på det politiske landskapet.

Foto: Montasje: Kallestad, Gorm / Scanpix

Spørsmålet om bybanetrasé mot Åsane gjør politiske uvenner til venner.

Mens Høyre og SV sine fylkestingsgrupper ønsker trasé over Bryggen, er to andre rivaler Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet tilhengere av tunnel.

– Sjelden vært mer enige

Stein Inge Ryssdal i Høyre og Tom Skauge i SV

VENNER: Stein Inge Ryssdal (til venstre) fra Høyre og SVs Tom Skauge har funnet hverandre i Bybane-saken.

Foto: Sølve Rydland / NRK
Gustav Bahus og Atle Kvåle

VENNER: Frps Gustav Bahus (til venstre) og Aps Atle Kvåle er gode kolleger i Bybane-spørsmålet.

Foto: Sølve Rydland / NRK

Stein Inge Ryssdal i Høyre og Tom Skauge i SV sier de sjelden har vært mer enige.

– Det er klart det er uenighet innad i partiet om akkurat denne saken, men fylkestingsgruppen har funnet at en kollektivløsningen som Bybanen er, er best tjent med å ligge oppe i dagen, sier Ryssdal.

– Der er vi helt enige, svarer Skauge.

SV regelrett skryter av Høyre i Bybane-saken.

– Vi har aldri vært så enige i samferdselsspørsmål tidligere. Jeg syns Høyre spiller en veldig konstruktiv rolle når det gjelder videreføring av Bybanen. Det er dagalternativet de fleste ønsker, sier Skauge.

Åpen løsning eller tunnel?

Hvor Bybanen skal gå når den skal utvides, ligger an til en hard politisk nøtt å knekke i månedene som kommer. Politikerne har flere alternativ å velge mellom fra sentrum til Åsane.

Ett av sentrale spørsmålene er om Bybanen skal gå over Bryggen i Bergen. Bryggen i Bergen er på Unescos liste over verdens kulturarv, og mange frykter at Bybanen kan ødelegge verneverdien til landemerket i Bergen.

Den politiske nøtten ble ikke mindre da selveste Riksantikvaren for to uker siden kom med sitt innspill i debatten. De mener det er uakseptabelt med skinnegang over Bryggen, og vil stoppe det alternativet.

LES MER: Riksantikvaren vil stoppe Bybanen over Bryggen

Ap og Frp på lag

Også andre fiender har funnet hverandre i Bybane-spørsmålet. På «tunnellaget» finner vi både Arbeiderpartiet og Frp, som står sammen om å vile ha skinnegangen vekk fra dagslyset.

– Det er ikke noe behov for det, og det vil ikke bedre kommunikasjonen mellom Åsane og sentrum at vi bygger over Bryggen, sier Atle Kvåle i Arbeiderpartiet.

– Argumentene Kvåle legger på bordet er veldig sammenfallende med de argumentene vi har hatt i vår partigruppe. Tunnelløsning og underjordiske stasjoner er en fremtidsrettet løsning, sier Gustav Bahus fra Frp.

Enige om at de aldri har vært mer enig

Bybanen over Bryggen

FREMTIDEN? Slik ser konsultene for seg at Bybanen over Bryggen kan bli seende ut.

Foto: Norconsult

SV og Høyre er til og med enige om at det aldri har vært mer enige.

– Nei, ikke i noen store saker i hvert fall, sier Høyres Ryssdal.

LES OGSÅ: – Bybanen vil ikke påvirke verdensarvstatusen

De provisoriske alliansene gjør det vanskelig å spå hvilket alternativ man ender opp med.

I går fikk samferdselsutvalget i Hordaland inn for å gå videre med begge alternativene: Tunnel fra sentrum eller en åpen løsning over Bryggen i Bergen.

Etter at Fylkesutvalget har gjort sitt vedtak på fredag, sender fylkespolitikerne og krav til Bergen kommune. Fylkeskommunen har oppgaven å komme med innsigelser mot kulturminner.