NRK Meny
Normal

Bussvitner så mann reise til og fra åstedet

Vitner observerte mann med nordisk utseende og østeuropeisk aksent gå av bussen like ved Monikas hjem kort tid før den åtte år gamle jenten døde.

Mann sikta for drap

HUSKER PASSASJERER: Bussjåføren og to andre vitner hevder de husker en mann med nordisk utseende og østeuropeisk aksent som gikk av like ved huset til Monika og Kristina Sviglinskaja.

Foto: Remi Presttun / Bergensfoto

Påtalemyndigheten mener vitnemål fra en bussjåfør og en passasjer knytter den drapstiltalte 34-åringen til drapet på åtte år gamle Monika Sviglinskaja.

Bussjåføren kjørte bussen fra Skogsvåg til Tofterøy og tilbake om morgenen 14. november 2011 i tidsrommet da Monika døde i boligen på Berge. Bussen passerte Berge cirka klokken 08:35.

Fem til ti minutter senere kom det syv tapte anrop fra Monikas mobil til moren Kristina Sviglinskaja. Dette er tidspunktet påtalemyndigheten mener hun døde.

Donatas Lukosevicius følges inn i rettssalen av to politibetjenter

VAR DET HAN? Vitner har sett en mann i området da Monika (8) ble funnet død. Men var det tiltalte Donatas Lukosevicius? Det skal retten avgjøre.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Snakket gebrokkent

– Jeg husker det godt, fordi jeg glemte å stoppe, fortalte bussjåføren.

– Det var bare tre passasjerer på bussen, og det var sjelden folk gikk av på dette stoppet, sa han.

Da han glemte å stoppe, snakket passasjeren til sjåføren på gebrokkent engelsk.

– Han sa «stop» eller «wait». Han kavet seg av og hadde med seg en liten ryggsekk, forklarte sjåføren.

Han har beskrevet mannen som å ha nordisk utseende, cirka 180 cm høy og rundt 30 år.

Men sjåføren gjenkjente ikke Donatas Lukosevicius i en fotokonfrontasjon.

– Jeg fikk bare et glimt av ham da han gikk av bussen, sa sjåføren.

– Så østeuropeisk ut

Han kan ikke huske om noen kom på i området under returen. Men en passasjer husker en påstigning ved Haugheim skole, litt lenger nord, klokken 09:27.

– Han så østeuropeisk ut. Jeg husker det fordi bussen bråstoppet. Han kom ikke på busstoppet, men litt før, sa vitnet.

Han beskrev mannen som å ha på pannebånd. Han husker en sekk, og det stakk en hvit pose opp av den. Mannen betalte billetten med mynter, forteller vitnet.

Vitnet fikk tilsendt et bilde av Lukosevicius etter det første avhøret og spurt om det kunne være ham. Noen fotokonfrontasjon ble det ikke.

– Jeg trodde det kunne være ham. Men politiet sa at han hadde alibi, at han som han bodde med hadde gitt ham alibi, sa vitnet.

Laster kart, vennligst vent...

Så mann langs veien

En kvinne vitnet også i retten om at hun hadde sett en mann som gikk langs veien noen minutter før 09:30 denne morgenen. Hun kjørte da fra Berge mot Skogsvåg.

– Jeg lurte på hvem som gikk der. Jeg tenkte at han kanskje holdt til i det huset (hvor Monika og moren bodde). Han så utenlandsk ut, og jeg kjente ham ikke. Jeg er jo vokst opp der og kjenner de fleste på Berge, sa vitnet.

Hun prøvde å se hvem det var, men speilet dogget. Derfor så hun ham bare bakfra.

– Det var ikke en ungdom, og ikke en eldre mann. Han var verken lav eller høy, sa vitnet.

Hennes far så også en mann langs veien. Han kjørte samme vei like før og beskriver mannen som høy, med mørke klær.

– Jeg reagerte og tenkte det var en utlending, en polakk eller noe, sa vitnet.

Aktor Benedicte Hordnes vil trolig prosedere på at disse fire vitneobservasjonene er av samme mann: At Lukosevicius tok bussen til Berge, tok livet av Monika, gikk et stykke lenger nord til Haugheim skole og tok bussen tilbake til sentrum.

Forsvarer Aasmund Sandland vil trolig peke på at beskrivelsene av mannen - eller mennene - er for usikre til å fastslå at dette var hans klient.