NRK Meny
Normal

Bussjåføren får beholde jobben etter hasardiøs forbikjøring

Bussjåføren presset en møtende bil av veien i 80-sonen. Når sjåføren får lappen igjen, ønsker busselskapet sjåføren velkommen tilbake.

Buss kjører forbi på Osterøy

HER GÅR DET NESTEN GALT: Bussen kjører forbi en firhjuling, og tvinger en møtende personbil av veien. Nå er bussjåføren dømt.

Foto: Utrykningspolitiet

Fem passasjerer var om bord da råkjøring med en rutebuss resulterte i en nestenulykke i 80-sonen på fylkesvei 566 på Osterøy. Hendelsen skjedde om morgenen 13. mars i år.

– Sjåføren foretok en forbikjøring som gjorde at en møtende bil måtte vike kraftig til siden, og nesten havnet i autovernet, fortalte politiets operasjonsleder Morten Kronen til NRK da.

LES MER: Her presser rutebussjåføren bilen av veien

Nå har Nordhordland tingrett dømt bussjåføren til 21 dagers betinget fengsel, skriver Bygdanytt. Sjåføren må også betale 6.000 kroner i bot, og er fradømt retten til å ha førerkort i elleve måneder.

– Bussjåfører har et særlig ansvar

Episoden ble observert og filmet av en patrulje fra Utrykningspolitiet. Videoen viser at bussen kjører forbi en firhjuling, før den nesten kolliderer med en møtende personbil.

– Bilføreren fortalte patruljen etterpå at han måtte ta seg en pause lenger framme fordi han ble så skjelven. Han trodde at bussen ville treffe ham, sa Terje Oksnes, leder for Utrykningspolitiet i Hordaland til NRK i mars.

– En bussfører har et særlig ansvar for menneskene som blir transportert. Passasjerene har en forventning om at de blir fraktet på en trygg måte, sa Oksnes.

– Det er en dyktig sjåfør

Tingretten vektlegger det store skadepotensialet i hendelsen, og fastslår at «forbikjøringen medførte fare både for medtrafikanter og for bussens passasjerer».

Ifølge Bygdanytt så sjåføren den motgående trafikken, men valgte å legge seg ut for å kjøre forbi. Sjåføren valgte å fullføre forbikjøringen i stedet for å legge seg inn igjen i sitt eget kjørefelt.

Bussjåføren må ta en ny førerprøve for å få tilbake sertifikatet, og får da komme tilbake i jobben ved Tide Buss Lonevåg på Osterøy.

– Det er en dyktig sjåfør. Dette var en enkeltsak, sier Helge Rolland, verneombud i Tide Buss Lonevåg til Bygdanytt.

Siste video

Programleder: Mariann Reikerås