Budsjettkutt kan øke HIV-smitte

Budsjettkutt i Bergen kan føre til økt smitte av kjønnssykkdommer, mener overlege på Haukeland.

Prostitusjon
Foto: Bjørnflaten, Thomas / SCANPIX

Bergen kommune kutter i budsjettet til Utekontakten med én million kroner neste år. Kutten fører til at utenlandske prostituerte ikke får helsehjelp og dermed økt fare for smitte av kjønnsykdommer.

– Ingen vil vedkjenne seg at de er her, sier overlege Turid Thune ved Haukeland sykehus. De blir utnyttet. Rike nordmenn kjøper sex av dem, og de har ingen tilbud.

Nå kuttes tilbudet ut

Utenlandske prostituerte kommer til avdelingen hennes for å sjekke seg for kjønnssykdommer, får tilbud om samtaler og annen helsehjelp.

– Nå kuttes det lille tilbudet de har. Det er ille, sier overlegen. Hun jobber blant annet med å forebygge kjønssykdommer.

Det er Utekontakten som fanger opp kvinnene og tar dem med til sykehuset. Nå vil byrådet kutte budsjettet til Utekontakten og pålegger dem også å slutte jobbe blant de utenlandske prostituerte kvinnene.

– Det er jo helt vanlige norske personer som kjøper sex av disse kvinnene. Det er jo sånn at hvis noen av disse har smittsomme sykdommer, eller HIV - kan dette spre seg i miljøet, sier Thune.

Forsvarer kuttet

Byråd for helse- og inkludering i Bergen kommune forsvarer kuttet i hjelpen til de utanlandske kvinnene.

– Vi velger nå helt bevisst å prioritere utekontaktens innsats mot ungdom, mot dem som er under 25 år. Vi ser en urovekkende utvikling når det gjelder unge norske som er på vei inn i rus gjennom metamfetamin, og som prostituerer seg, sier Christine Meyer.

Du velger å hjelpe dem, men la de andre stå uten hjelp?

– Det er litt uriktig å si, men i en prioritering er det slik det blir, sier byråden.

– Alle må ha et ansvarfor disse kvinnene som blir grovt utnyttet og som ikke har et annet tilbud, sier overlegen på Haukeland sykehus.